Ești full-stack developer? Alătură-te ca specialist în echipa noastră!
Full-stack developer?
Alătură-te echipei noastre!

Digitalizare Firmă

Automatizare Procese, RPA și Business Intelligence

Lucrurile se schimbă cu o viteză fără precedent. În orice domeniu. Astăzi ești lider de piață de 20 ani, iar mâine te poate depăși un startup înființat acum 3 ani. De ce? Ce fac ei bine și nu ai făcut tu la timp?

În acest ghid voi încerca să răspund la această întrebare, dar să vin și cu soluțiile prin care poți ține pasul sau, de ce nu, poți depăși competiția ta prin integrare de soluții business intelligence! Organizația ta poate atinge noi culmi de productivitate, iar acesta va fi doar începutul.

"Cea mai mare parte a transformării noastre digitale este schimbarea modului în care gândim."

Simeon Preston, Bupa

Digitalizarea unei firme nu înseamnă doar obținerea accesului la tehnologia de mâine, ci înseamnă a avea o gândire de viitor și o cultură a companiei gata să asimileze schimbarea. Digitalizarea este aproape în întregime ineficientă fără o perspectivă corectă.

În momentul în care implementezi soluții de business intelligence, prin care poți vedea în timp real date de productivitate, lucrurile se schimbă major din toate punctele de vedere. Iar tu trebuie să fii pregătit pentru asta. Nu toată organizația ta va îmbrățișa schimbare, sau unii mai puțin decât alții. Dar lucrurile trebuie să meargă înainte, iar compania să ajungă la un alt nivel prin digitalizare.

Voi presupune că ai deja un website (fie de prezentare sau shop), așadar nu voi trata acest subiect în ghidul de mai jos. Da, orice afacere are nevoie de un website, iar acest lucru face parte oarecum din digitalizarea unei firme. Însă consider că prezența în online este de bază și este mult prea cunoscută importanța ei.

Digitalizarea pas cu pas

Nimeni nu își dorește o schimbare o schimbare peste noapte. Oricum lucrurile pot fi relativ copleșitoare (atât pentru management, cât și pentru partea executivă a organizației) atunci când începi astfel de implementări. Intervin schimbări majore în procesele firmei și în instrumentele folosite zilnic. De aceea lucrurile trebuie luate în ordinea corectă și implementate pas cu pas.

Fiecare pas din această schimbare are nevoie de un timp de implementare/testare corectă și de un timp în care este absorbit de organizație. Dacă organizația nu folosește corect noul instrument, digitalizarea nu are efectele dorite. Din contră, poate face mai mult rău decât bine.

anuta gabriel

Cine sunt eu?

Salut, numele meu este Gabriel Anuță. Sunt business manager la Baboon Software și în acest moment mă ocup de administrarea și scalarea companiei. Am creat și crescut această companie de la zero împreună cu o echipă de oameni extraordinari.

În ultimii ani am înființat Baboon Robots, un nou startup de roboți software și soluții RPA, întrucât cred cu tărie că acesta este viitorul companiilor, în orice domeniu.

Am creat acest ghid ca să ajut antreprenorii să înțeleagă mai bine conceptul de digitalizare a unei companii și care sunt pașii prin care pot face asta.

Ce vei afla în acest ghid?

 • 1. Ce este digitalizarea și ce plus valoare poate aduce în firma ta?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Digitalizarea firmei aduce multe avantaje pe termen lung și poate îmbunătăți semnificativ productivitatea. Prin digitalizare, afacerea ta poate fi scalată în continuare, fără să pierzi controlul ei.

  MERGI LA CAPITOL

 • 2. Ce sunt roboții software?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Prin robot software înțelegem un software care interpretează și gestionează date, generând acțiuni în timp ce este conectat la alte sisteme pentru a execută diverse sarcini repetitive în locul tău.

  MERGI LA CAPITOL

 • 3. eSigning - compania ta ”fără hârtie”

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Digitalizarea este cu siguranță viitorul, iar prin servicii de eSigning poți optimiza foarte mult procesul de semnare a unui contract sau document. În plus, nu mai ai nevoie de arhive interminabile cu dosare aruncate unul peste altul. Arhiva dosarelor va fi pe un cloud sau orice server, iar protecția datelor mult mai ușor de controlat.

  MERGI LA ARTICOL

 • 4. Identificare și mapare procese - guest post by Odi Onyejekwe

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Cu un background solid în care îmbină peste 15 ani de experiență în diverse departamente comerciale cu managementul și dezvoltarea echipelor, scalarea business-urilor cu integrarea de companii post achiziție, Odi Onyejekwe își asumă misiunea de a aduce un plus de structură în sectorul românesc de business. Fie că vorbim despre maparea proceselor, strategii de dezvoltare, scalarea și automatizarea business-ului, respectiv identificarea oportunităților, Odi crează soluții personalizate menite să stabilizeze afacerea ta indiferent de domeniul în care activează.

  MERGI LA ARTICOL

 • 5. Ce înseamnă RPA și cum poți automatiza un proces?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  RPA, sau Robotic Process Automation, reprezintă tehnologia care permite companiilor să creeze „roboți software” capabili să execute task-uri repetitive, fără intervenția umană. Această tehnologie vizează procesele de business care se bazează pe reguli clare și sunt standardizate, cum ar fi introducerea de date, prelucrarea facturilor sau generarea de rapoarte.

  MERGI LA ARTICOL

 • 6. Treci la următorul nivel prin implementarea unui CRM

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  CRM, sau Customer Relationship Management, este mai mult decât un simplu sistem de gestionare a relațiilor cu clienții. Este coloana vertebrală care poate transforma o afacere, punând relația cu clientul în centrul tuturor proceselor.

  MERGI LA ARTICOL

 • 7. CRM Lead Generator - cum se poate implementa și ce avantaje are?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  CRM-ul, care, pe lângă gestionarea relațiilor cu clienții, poate funcționa și ca un generator de lead-uri. Află cum se poate implementa această funcționalitate și ce beneficii aduce afacerii tale.

  MERGI LA ARTICOL

 • 8. Customer Care la un alt nivel. Studiu de caz Zappos

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  De-a lungul anilor, Zappos a devenit sinonim cu serviciul de excepție pentru clienți, ducând customer care la un alt nivel.

  MERGI LA STUDIU DE CAZ

Ce este digitalizarea și ce plus valoare poate aduce în firma ta?

Prin digitalizare firmă îmbunătățim procesele de sales, producție & execuție, recrutare, sau chiar a proceselor de management. Totul folosind tehnologii digitale (cum ar fi soft-uri, API-uri) și/sau echipamente tehnologice. Digitalizarea este prezentă peste tot în jurul nostru de ani buni, digitalizarea serviciilor publice fiind primul exemplu în acest sens. 

Digitalizarea serviciilor publice reprezintă azi principala reformă pe care țările dezvoltate o aduc cetățenilor lor. Estonia este recunoscută ca fiind cea mai digitalizată țară din lume, cu o rată a digitalizării interacțiunilor dintre stat și cetățean de 99%. În Estonia singurele interacțiuni nedigitalizate între cetățeni și reprezentanți ai statului, sunt la momentul căsătoriei sau al divorțului toate acestea fiind datorate unui proces de digitalizare dezvoltat în ultimii 20 de ani.

Acum a venit momentul în care firmele trebuie să ofere o nouă experiență și noi beneficii clienților lor, cu ajutorul digitalizării și a tehnologiei. Mentalitatea utilizatorului s-a schimbat în ultimii ani, inclusiv în România. Clientul își dorește o experiență impecabilă, fie că vorbim de experiența de cumpărare, sau cea de livrare a produsului sau a serviciului în sine. Rapiditatea și profesionalismul sunt mai importante decât oricând, iar prețul trece pe un plan cel puțin secundar.

"Procesele reduc nevoia de micromanagement – când totul e clar pentru toată lumea, nu mai e nevoie să faci mereu pe polițistul"

Odi Onyejekwe, consultant procese Uptivate

Avantaje care vin odată cu digitalizarea firmei

Digitalizarea firmei aduce multe avantaje pe termen lung și poate îmbunătăți semnificativ productivitatea. Prin digitalizare, afacerea ta poate fi scalată în continuare, fără să pierzi controlul ei. Voi încerca să las mai jos principalele avantaje ale digitalizării unei firme, așa cum le văd eu:

1. timp de reacție mai rapid - prin implementarea unor soft-uri care generează răspunsuri automate (roboți software bazați pe tehnologii RPA), timpul de răspuns la o solicitare de exemplu, poate fi de sub 1 secundă
2. rata de eroare spre zero - factorul uman are o rată de eroare și este normal, suntem oameni. Dar dacă ieri ofertele de preț le redacta cineva în word, azi poți avea un robot software care generează automat cotații de preț
3. monitorizare și feedback în timp real - prin implementarea unui CRM cum este CickUp poți vedea toată firma și factorii de productivitate la zi
4. mai multă predictibilitate - având mai multe date, este mult mai ușor să reacționezi la timp sau să înțelegi ce urmează
5. mai multă tranparență - dacă lucrurile sunt standardizate, vei trata clienții și angajații egal și transparent

Desigur, prin digitalizare vin multe alte avantaje, care se reflectă în productivitate și mai apoi în cifra de afaceri și profit. Dacă folosești combinații de roboți și oameni în procesele de business, roboții pot prelua toți pașii repetitivi. Iar astfel oamenii vor avea mai mult timp să facă lucruri care cu adevărat aduc valoare adăugată.

Ce sunt roboții software?

1. Automatizarea și soft-urile care procesează acțiuni repetitive

Apariţia roboţilor, iar cei software nu fac excepţie, este urmarea demersului natural al omului de a face lucrurile mai uşor, mai bine şi mai repede. Tehnologia a făcut posibilă această aspiraţie, iar Robotic Process Automation devine un element tot mai important în transformarea mediului de business. Noile dezvoltări la care suntem martori au un potenţial uriaş de schimbare a modului în care lucrăm şi colaborăm, indiferent de industria din care facem parte sau de responsabilităţile noastre curente.

Automatizarea este prezentă peste tot în jurul nostru. De la cele mai mici acțiuni robotizate, cum ar fi de exemplu un răspuns automat pe mail atunci când mergi în concediu, până la cele mai complexe, cum este scanarea automată a datelor din buletin pe baza unei poze. Practic la bază stă un principiu foarte simplu: ai o acțiune care se întâmplă în mod repetat, iar acum este făcută de un om? Acum poți seta un program care să ducă la capăt această acțiune.

Prin robot software înțelegem un software care interpretează și gestionează date, generând acțiuni în timp ce este conectat la alte sisteme pentru a execută diverse sarcini repetitive în locul tău. De exemplu, un robot se poate conecta la aplicații și programe, poate gestiona date, fișiere sau directoare, este capabil să completeze formulare și baze de date sau să deschidă și să trimită emailuri către echipe întregi. Toate acestea în răstimpul în care tu abia ți-ai deschide calculatorul. 🙂

Ce beneficii vin cu automatizarea prin roboți software?

Roboții software sunt o modalitate rentabilă de a-ți automatiza procesele din cadrul afacerii, făcându-le mult mai rapide și lipsite de erori. Poți folosi timpul rămas pentru a descoperi noi moduri în care să-ți faci clienții fericiți.

 • Optimizare costuri - diminuezi resursele alocate proceselor din departamentele tale
 • Economie masivă de timp - ești gata să economisești până la 95% din timpul petrecut în vânzări și follow-up- uri ? Ține pasul cu ritmul afacerii!
 • Mai multă eficiență - activitatea roboților este lipsită de erori și este efectuată într -o parte infimă din timpul necesar unui om.
 • Mai mulți bani - economisind o mulțime de cheltuieli, totul devine acum posibil
 • Mai multă flexibilitate - roboții sunt mult mai ușor de schimbat decât oamenii. Ei se adaptează instant și evoluează în timp ce afacerea ta crește, ceea ce deschide drumul către noi oportunități

Ce implică mai exact implementarea unor roboți software?

Implementarea roboților software nu este doar despre a avea tehnologia potrivită. Este un proces complex care necesită o analiză atentă, planificare și adaptare continuă. Înainte de toate, este esențial să se identifice procesele care pot fi cel mai bine optimizate prin automatizare. Asta înseamnă să înțelegem care dintre acestea sunt repetitive, consumatoare de timp și pot fi standardizate.

După identificarea proceselor, etapa următoare este analiza amănunțită a fluxului de lucru, pentru a se asigura că robotul software este programat corect. Asta implică o înțelegere aprofundată a procedurilor interne și o comunicare eficientă între echipa de IT și departamentele implicate. Programarea roboților este esențială, iar aceasta poate fi realizată fie de echipa internă, fie de furnizori externi specializați.

Formarea angajaților este și ea crucială. Chiar dacă scopul roboților este de a prelua sarcini repetitive, angajații trebuie să înțeleagă modul în care funcționează și să poată interveni atunci când este necesar. De asemenea, trebuie să se adapteze la noile procese și să învețe să lucreze în tandem cu roboții.

În cele din urmă, monitorizarea și mentenanța sunt esențiale. După implementare, roboții software trebuie supravegheați pentru a asigura că funcționează corect și eficient. Acest lucru poate necesita ajustări ocazionale sau chiar reprogramare, pe măsură ce nevoile afacerii evoluează.


Vezi continuare ghidului: eSigning - compania ta ”fără hârtie”

Întrebări frecvente

 • Când este momentul să digitalizez firma?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Răspunsul este simplu: Cât mai repede posibil! Cu cât vei aștepta mai mult, cu atât va fi mai greu să standardizezi și digitalizezi procesele în sine. Iar cu cât este mai mică organizația, cu atât este mai ușoară tranziția. În plus, digitalizarea firmei îți poate aduce activitatea pe noi culmi, chiar dacă ești încă mic!

 • Cum ar putea niște roboți să-mi fac firma să meargă mai bine?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Cu ajutorul roboților poți economisi o mulțime de timp și bani pentru compania și angajații tăi. Poți economisi cu ușurință 90% din timpul alocat diferitor procese, ținand astfel pasul cu nevoile pieței!

 • Care sunt beneficiile în business?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Roboții sunt și vor rămâne aici. Cu cât le exploatezi mai rapid potențialul, cu atât vei crea afacerii tale un avantaj în fața concurenței. Automatizarea Proceselor asigură o profitabilitate directă, îmbunătățind simultan precizia la nivel de organizație și industrie.
  * Economie de timp
  * Reduceri rapide de cheltuieli
  * Precizie îmbunătățită
  * Creșterea vitezei și a productivității

 • Cu ce încep digitalizarea firmei?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Primul pas este să facem împreună o evaluare inițială, ca să înțelegem mai bine care sunt nevoile tale de business și punctul în care te afli acum. Te rugăm să ne contactezi folosind formularul de mai jos și vom lua legătura cu tine în cel mai scurt timp posibil.

 • Cât durează să digitalizez complet firma?

  intrebari frecvente mai mult intrebari frecvente mai putin

  Nimeni nu își dorește o schimbare o schimbare peste noapte. Oricum lucrurile pot fi relativ copleșitoare (atât pentru management, cât și pentru partea executivă a organizației) atunci când începi astfel de implementări. Intervin schimbări majore în procesele firmei și în instrumentele folosite zilnic. De aceea lucrurile trebuie luate în ordinea corectă și implementate pas cu pas.

Hai să discutăm

Bună numele meu este Gabriel.
Vrei un audit gratis pe partea de SEO?

Clienții noștri

partener porsche
partener altex
partener blitz
partener scoala informala
partener novogyn
partener prodvinalco
partener cbcampus

Testimoniale

testimonial

Foarte recomandat! Nu putem mulțumi suficient pentru abilitățile lor profesionale excepționale și modul lor unic de a face ca orice caz stresant și complicat să se rezolve atât de ușor (în special lui Daniel și Gabriel).

Andreea Arisanu

foodpanda

testimonial

Am lucrat cu ei pentru cbcampus.ro și în sfârșit pot să zic că am găsit o echipa de web design de care sunt mulțumit. Profesoniști, răbdători și creativi. Vreau să-mi împărtășesc norocul meu de a întâlni această echipă.

Vlad Buzoianu

CBCampus

testimonial

Extrem de mulțumiți. De la primul contact au inspirat încredere și seriozitate. În desfășurarea proiectului nu am primit niciodată răspunsul ”nu se poate”, raspunsul lor era ”lasă-ne puțin timp și rezolvăm”.

Bogdan Pop

Premium Ceramics

Începe Proiectul TăuStart your Project