Avem nevoie de un Customer Success Manager! Crezi că ești persoana potrivită?
Avem nevoie de un
Customer Success Manager!
Scris pe 14 august, 2021
7 min timp de citire

Optimizare viteză website

Site-ul tău nu se mișcă extraordinar sau are anumite lacune pe partea de viteză? Acum că site-ul tău este optimizat d.p.d.v. SEO on-page, este timpul să rezolvi și viteza acestuia. În acest articol voi explica principalele probleme care le poate avea un website pe partea de viteză, instrumente prin care să le identifici ușor și cum le poți rezolva!

De ce este important să ai un website rapid?

În ziua de azi timpul este cel mai prețios, iar utilizatorul nu are deloc răbdare. Studiile spun ca un utilizator se uită în medie 9 secunde pe o pagină, așadar este foarte important șă nu aștepte secunde întregi încărcarea paginii. Dacă pagina ta se încarcă în mai mult de 1-2 secunde, 95% dintre utilizatori o vor părăsi înainte să vadă cine ești, cu ce te ocupi și ce servicii îi poți oferi!

Cum am spus și în primul articol din această serie, Google avantajează website-urile cele mai relevante și care îș ajută cel mai mult pe utilizator. În cazul de față fiind vorba de viteză, principiul care se aplică este același: ”pentru că utilizatorului îi place  ca o pagină să se încarce repede, paginile optimizate d.p.d.v. viteză vor avea un avantaj vs paginile neoptimizate”.

Optimizare viteză website în cățiva pași simpli

Poate fi destul de simplu să aduci un plus de viteză paginii tale. Tot ce trebuie să faci este să apelezi la un programator sau să urmezi pașii de mai jos, prin care poți identifica problemele legate de viteza și le poți rezolva cu câteva modificări în cod sau fișiere.

  1. rulezi un audit de viteză folosind GT Metrix sau PageSpeed Insights – rezultatele unui audit îți pot arăta problemele care ar fi de rezolvat (eu personal îți recomand să folosești GT Metrix, întrucât este mai prietenos și arată problemele relevante
  2. identifici problemele pe care le are pagina ta și posibila soluție mai jos în acest articol
  3. rezolvi problemele prin soluția propusă de noi
  4. rulezi un nou audit și vezi diferențele

***un audit de viteză îți va arăta și probleme care nu au legătură cu experiența utilizatorului și în cele mai multe cazuri nu au efecte. Eu le voi trata în acest articol pe cele care contează și sunt relativ ușor de rezolvat. Oricum dincolo de orice audit și ce zice acesta să nu uiți niciodată că cel mai important este cum se mișcă efectiv site-ul tău!

Dacă raportul tău GT Metrix arată ca cel de mai jos, cu siguranță că sunt lucruri care pot fi îmbunătățite:

Aspecte semnalate de audit și cum le poți rezolva

Cum spuneam și mai sus, voi încerca să tratez cele mai importante lucruri pe care le semnalează în general auditul de viteză. De asemenea voi scrie soluții practice (unele și simple) prin care poți îmbunătăți scorul auditului, viteza de încărcare a paginii și implicit experiența utilizatorului cu site-ul tău.

Recomandare CDN

Dacă auditul îți semnalează ”Use a Content Delivery Network (CDN)” nu trebuie neapărat să iei în considerare acest aspect. Practic, dacă site-ul tău rulează printr-un CDN, informația este ținută pe mai multe servere și este accesată de pe cel mai apropiat server. De exemplu, dacă utilizatorul tău intră din Germania pe site, codul paginii se va încărca de pe un server cât mai apropiat de Germania.

CDN-ul este foarte util pentru site-uri cu mult conținut, cum este Youtube. Pe aceste site-uri este important ca informația să vină de pe un server din apropiere. Dar la un site mic cum este al tău e cazul să ai CDN? Cel mai probabil că nu este atât de important.

Totuși, dacă dorești instalarea unui CDN, cei de la Cloudflare oferă acest serviciu gratuit!

Large DOM size

Primești eroarea de mai sus cu Avoid an excessive DOM size? Cel mai probabil site-ul tău este realizat pe WordPress sau o altă platformă CMS și are la bază un builder, cum este Elementor. Construirea site-ului pe un builder este mult mai practică și respectiv mai puțin costisitoare, dar generează un cod mult mai mare, care practic încarcă pagina.

Acest aspect se poate rezolva într-un singur fel. Trebuie doar redusă dimensiunea codului, iar acest lucru îl poate face doar un programator. Cum se reduce codul scris?

  1. prin rescrierea codului custom – codul se scrie de la zero și nu se folosește builder
  2. prin optimizarea codului deja existent

Server response

După cum observi GT Metrix marchează acest aspect cu prioritate maximă, așadar este destul de important să-l rezolvi repede.

Dacă primești această eroare va trebui să iei legatura cu furnizorul tău de gazduire web și să-i rogi să verifice acest aspect, eventual să-ți recomande un upgrade de resurse dacă este cazul. Din păcate nu se poate face din cod nimic, atâta timp cât serviciul de hosting are lacune.

Network payloads

În cazul de față în cele mai multe cazuri ai anumite poze care nu sunt optimizate pentru web. Pozele ar trebui să fie reduse la o mărime potrivită cu cât ocupă din ecran și să fie rulate printr-un instrument de optimizare web.  Cel mai bun instrument pe care îl folosesc și eu este TinyPNG – pur și simplu tragi imaginile în browser, iar apoi le descarci optimizate. Este atât de simplu.

Și vestea și mai bună este că GT Metrix îți semnalează care sunt pozele cu probleme! Tu trebuie doar să le descarci de pe server, să le optimizezi prin TinyPNG și să le încarci înapoi cu aceeași denumire:

După cum observi, pe lângă pozele neoptimizate, primesc și notificări pentru niște fișiere. Acest aspect se poate rezolva foarte simplu prin configurarea unui modul de cache, voi explica acest aspect mai jos.

Configurarea unui modul de cache

Un sistem de cache va ”aduna” mai multe fișiere la un loc pentru o încărcare mai rapidă a paginii. În plus vine cu setări suplimentare prin care comunică cu browser-ul utilizatorului când este timpul pentru a actualiza o pagină.

În cazul în care site-ul tău este realizat pe un CMS (cum este WordPress, Opencart sau Magento) există o multitudine de module de cache care pot fi configurate foarte ușor. Voi lăsa câteva exemple mai jos:

  1. Fastest Cache – este cel mai simplu și prietenos sistem de cache pe care îl poți instala pe WordPress. Au și o variantă gratuită, dar care nu treatează toate problemele. Recomand varianta premium!
  2. LiteSpeed Cache – este gratuit indiferent de platforma CMS, dar rulează bine doar dacă serverul tău are LiteSpeed instalat (va trebui să întrebi la furnizorul de gazduire decă serverul rulează pe nginx sau pe LiteSpeed
  3. W3 Total Cache – un modul puțin mai greu de configurat și ușor greoi în back-end, dar este gratuit și are rezultate bune pe orice server. Poți să vezi acest articol care îți explică pas cu pas cum se configurează W3 Total Cache

Modulul de cache este mai mult decât important pentru optimizarea vitezei unui website, așadar este un must have pentru tine!

Despre autor:

Anuță Gabriel, Business Manager la Baboon Software, companie care oferă servicii de web development, promovare online și mentenanță website-uri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project