Spring Marketing Boost - Obține 500€ voucher cadou!
Obține 500€ voucher cadou!
Scris pe 4 august, 2021
5 min timp de citire

Optimizare SEO on-page: Principii Practice de Optimizare SEO

Știm cât de importantă este optimizarea SEO on-page și am precizat în primul articol că este ”fundația” unui website din punct de vedere indexare organică. Chiar dacă este aproape imposibil să ajungi în primele poziții Google doar cu SEO on-page, acest aspect stă la baza optizării organice și fără el cel mai probabil ar trebui să-ți dublezi sau chiar triplezi bugetele pentru optimizare SEO.

SEO rankÎn acest articol voi explica și voi detalia cele mai importante părți din SEO on-page și ce ar trebui să verifici când este gata un website. Încep prin enumerarea unei liste de lucruri care ar trebui făcute, iar apoi voi intra în detalii pe cele mai importante dintre ele. Așadar, site-ul ar trebui să aibă:

  1. meta titlu și meta descriere pe fiecare pagină (cel puțin cele principale)
  2. titluri H1 și H2 cu cuvintele cheie incluse
  3. link-uri SEO friendly (să fie conțină cuvintele cheie și să nu aibă simboluri)
  4. un certificat SSL configurat corect – important atât pentru optimizarea organică, cât și pentru Google Ads
  5. experiența utilizatorului pe site – am scris un articol separat legat de acest aspect
  6. sitemap & fișier robots.txt
  7. integrare Consola Google
  8. integrare Google Analytics
  9. redirecționări https (către varianta cu SSL)
  10. nu în ultimul rând, viteza site-ului – aici găsești un articol întreg pentru optimizarea vitezei

Optimizare SEO on-page prin Meta

Google nu ”vede” pagina așa cum o vedem noi, ci o indexează sub forma unui cod. Codul poate fi de multe feluri și adeseori destul de întortochiat. Prin optimizările de tip Meta îi putem transmite robotului de indexare ce informații ar trebui să pună la titlul și descrierea unei pagini în indexarea Google. Adică acestea:

Observi că am folosit cuvintele cheie care ne interesau pe noi? Cuvântul cheie ”web design” apare atât la începutul titlului Meta, cât și la începutul descrierii Meta. Este folosit mai exact de două ori în titlu și de două ori în descriere. Este benefic sa-l introduci de mai multe ori, dar cu condiția să nu devină un text irelevant pentru utilizator.

Hai să ne întoarcem la principiul simplu de la care am plecat în primul articol: ”Scopul Google este să să ajute utilizatorul să găsească conținutul cel mai relevant pentru el”. Același principiu se aplică și aici! Dacă titlul și descrierea Meta livrează către utilizator informația pe care o caută și de care are nevoie să ajungă la tine, atunci este perfect!

Dacă ai un website pe WordPress poți seta super simplu Meta-urile prin modulul Yoast, te rog să vezi articolul Optimizare SEO on-page pe WordPress – Yoast, soluția perfectă pentru tine!

Titluri H1, H2, etc.

Aici este destul de simplu atât de explicat, cât și de aplicat. Există 3 reguli clare după care să te ghidezi:

  1. Pagina ar trebui să aibă un singur H1 (atenție, unul singur) în care să fie cuvintele cheie. În cazul de mai sus ar trebui sa am un H1 cu cuvintele ”web design”. Practic, H1 îi spune roboțelului care este cuvântul cheie principal
  2. Pagina ar trebui să aibă minim un H2 (aici este recomandat să fie 3-4, în funcție de dimensiunea paginii)
  3. Pagina poate (nu este obligatoriu) să aibă mai multe H3, H4, H5, etc., în funcție de structura paginii și complexitatea ei

Scopul titlurilor H1, H2, H3, etc. este în primul rând de a structura pagina pe capitole. Astfel utilizatorului îi va fi mult mai ușor să înțeleagă și să digere informația. Și cum Google-ului îi place ceea ce îi place utilizatorului, voila!

Alte optimizări

Certificatul SSL poate fi generat de provider-ul tău de găzduire, iar dacă ai cpanel există varianta gratuită de la Let’s Encrypt. Acest aspect este important, în momentul de față nici măcar nu mai poți rula campanii Google Ads fără să ai un certificat SSL și implicit site-ul ”secured”.

Fișierul robots.txt poate ajuta robotul să indexeze anumite părți din site, iar altele nu. Îți las mai jos un model de fiser robots.txt, trebuie doar inserat in folderul public principal:

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
User-agent: Googlebot-Image
Allow: /*

Sitemap are ca rol maparea hărții site-ului, practic într-o singură pagină se pot vedea toate paginile din site. Acest sitemap, dacă este integrat corect în consola Google poate ajuta robotul să indexeze mai rapid paginile noi. Așa arată un sitemap:

Instrumente SEO on-page

Online se găsesc deja foarte multe instrumente (unele gratuite) care să te ajute să identifici oportunități de optimizare SEO on-page a unei pagini. Las mai jos doar câteva dintre ele cu un sumar explicativ:

SEOptimer – poți genera din două click-uri un audit complet al paginii, prin care poți vedea ce anume rămâne de îmbunătățit

Mobile-Friendly Test de la Google – poți verifica dacă site-ul tău este complet responsive

GT Metrix – audit pentru viteza site-ului

Concluzie

Atunci când vine vorba de SEO, partea de on-page este baza, ”fundația” a tot ceea ce vei face pe SEO. Ai pe cineva care te poate ajuta să torni fundația?

Despre autor:

Anuță Gabriel, Business Manager la Baboon Software, companie care oferă servicii de web development, promovare online și mentenanță website-uri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project