Ești full-stack developer? Alătură-te ca specialist în echipa noastră!
Full-stack developer?
Alătură-te echipei noastre!
Scris pe 16 august, 2017
3 min timp de citire

Importanța simetriei și regula treimilor în web design

Simetria este o regulă extrem de importantă în web design. Aceasta face referire la compoziția unei pagini web. Aceasta încorporează o suită impresionantă de elemente uneori, care mai de care mai interactive. Toate acestea trebuie să se înlănțuiască și să se potrivească unele cu altele. 

În lipsa acestei reguli, omogenitatea paginii este inexistentă, iar experiența utilizatorului va avea grav de suferit. Iar dacă un site nu se bazează pe principiile UX în primul rând, acesta este un site sortit pieirii. 

Cum cataloghează specialiștii simetria în web design?

Simetria presupune ajustarea formei și poziției tuturor elementelor din pagină, în așa mod încât ele să fie perfect aliniate, la distanțe egale unul de altul. De asemenea, simetria face referire și la alinierea conținutului raportat la gridurile site-ului (liniile de referință).

Simetria se poate observa și în cazul antetului și subsolului (mai ales dacă acestea nu sunt full screen). Însă ea este cel mai ușor de notat în cazul elementelor de conținut din corpul paginii. Butoanele, casetele de text, iconii și imaginile trebuie să respecte distanța între marginile paginii și între celelalte elemente, pentru ca site-ul să arate estetic.

Exemplu concret de simetrie vs. asimetrie

Priviți cu atenție cele două imagini de mai jos. Care dintre cele două exemple vi se pare a evidenția simetria elementelor din pagină? Și care evidențiază asimetria? 

 

 

Lipsa de simetrie nu doar că poate îngreuna funcționalitatea site-ului, însă poate crea un adevărat peisaj inestetic, alungând vizitatorii de pe pagină. 

Tocmai de aceea, simetria este una dintre cele mai importante reguli în web design.


Despre alte reguli grafice ce trebuie respectate pe un website puteți citi și aici.


Regula treimilor – o altă regulă de bază în web design

Regula treimilor este o altă regulă ce trebuie respectată în web design. Aceasta este extrem de importantă în ceea ce privește poziționarea conținutului. Ea ține cont de zonele cu maximă intensitate de pe un site. Regula treimilor îți poate arăta ce zone din site-ul tău atrag cele mai multe vizite și de ce.

Ea are ca scop compoziția vizuală curată și construcția logică a unui website, în funcție de preferințele utilizatorilor.

Regula treimilor presupune împărțirea spațiului vizual în dreptunghiuri, atât pe orizontală cât și pe verticală, iar mai apoi plasarea conținutului în funcție de acestea. Specialiștii relevă faptul că oamenii sunt tentați să acorde mai multă atenție pătratelor apropiate de centru. Privirea unui vizitator cade prima dată în punctul central al landing page-ului.

De asemenea, puncte de interes principale sunt reprezentate de către punctele de intersecție ale gridurilor. Însă părerile în această direcție sunt împărțite de multe ori. Mai multe detalii despre această regulă a împărțirii elementelor în funcție de regula treimii găsiți aici.

 

Cert este că aceste două reguli se impun a fi respectate de fiecare web designer dacă dorește ca munca sa să fie una de calitate și să influențeze procesul de navigare a unui utilizator în scop pozitiv. 

Voi ați întâlnit site-uri exemplare în ceea ce privește simetria și regula treimilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project