Ești full-stack developer? Alătură-te ca specialist în echipa noastră!
Full-stack developer?
Alătură-te echipei noastre!
Scris pe 24 decembrie, 2016
5 min timp de citire

Plată anuală a domeniilor .ro – Taxă de mentenanță

Actualizare 14 Decembrie 2017:

Stimate client,

Primiți acest mesaj deoarece adresa dumneavoastră de e-mail figurează în baza de date a Registrului Român de domenii .ro – RoTLD ca adresă de contact pentru deținătorul unuia sau a mai multor domenii .ro.

RoTLD – Registrul Român de domenii .ro vă informează că la data de 1 martie 2018, se va efectua tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro. Începând cu data de 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani. Serviciul de mentenanță anuală se va putea achita începând cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul. Detalii suplimentare, găsiți AICI.

Clienții RoTLD se pot informa în detaliu despre schimbările procedurale și actualizările ce urmează a fi implementate din data de 1 martie 2018 accesând site-ul www.rotld.ro.

Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță. Pentru verificarea datei de expirare a domeniului dumneavoastră, RoTLD pune la dispoziție o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro ce poate fi accesată AICI.

Pentru alinierea la practicile europene, la respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, RoTLD vă solicită în baza Regulilor de Înregistrare (Art. 20) și a Contractului de Înregistrare (Art. 4)  disponibile pe site-ul www.rotld.ro, să verificați și să actualizați datele de contact cu ajutorul interfeței online de administrare a domeniilor disponibilă pe site-ulwww.rotld.ro în secțiunea „Administrare domenii -> On-Line” sau prin intermediul partenerului RoTLD (registrar) care vă administrează domeniul.

Vă mulțumim,

Echipa RoTLD

Taxă la înregistrare, fără taxă anuală

Până la finalul lunii decembrie 2016, fiecare ditre noi știa despre o singură taxă de înregistrare pentru domeniile .ro, conform datelor Romanian Top Level Domain:

Costul serviciului pentru înregistrarea sau transferul dreptului de folosință al unui domeniu .ro este de 51,26 USD + TVA (20%) în valoare totală de 61,51 USD.
Nu există taxă de mentenanță anuală în prezent. Plata se face la înregistrare.
Dacă se va introduce taxa de mentenanță  anuală veți fi anunțați din timp.

Așadar, pentru înregistrarea unui domeniu nou .ro era de ajuns până acum să achiți o sumă exactă la înregistrare, fără un abonament lunar. Ei, toate astea se vor schimba cu data de 01 iulie 2017, conform ROTLD: anuntul complet se gaseste aici

Taxă de mentenanță domeniu .ro

Conform Romanian Top Level Domain, România este ultima țară rămasă din Europa care introduce taxa anuală pentru întreținerea domeniului, Slovenia fiind penultima în acest sens – taxa în Slovenia a fost introdusă în urmă cu cca. 4 ani.

Așa cum se regăsește în documentul Speculative and Abusive Registration of Internet Domain Names, un anume tarif anual este necesar pentru întreținerea domeniilor, abonament care acoperă costurile cu:

  • sistemul de Nameservere
  • sistemul de înregistrare
  • serverul WHOIS
  • Help Desk
  • dezvoltare hardware și software – diferite costuri cu servere si aplicații
  • întreținere și service
  • securitate

Perioadă de 5 ani asigurată de tariful de înregistrare

Pentru o perioadă de 5 ani, nu este necesară plata unui abonament anual, datorită taxei de înregistrare deja achitată la achiziționarea domeniului. În acești 5 ani ROTLD asigură buna funcționare + securitate domeniului achiziționat, dupăa această perioada fiind necesară plata abonamentului anual, care va acoperi toate punctele de mai sus.

Deblocarea domeniilor ”blocate” – prea frumos ca să fie adevărat

Cei de la ROTLD susțin că prin această modificare se vor elibera domeniile .ro care nu mai sunt folosite, deoarece nimeni nu va plăti un abonament pentru un domeniu pentru care nu mai are nici un interes. Cu siguranță că noi toți apreciem inițiativa lor, dar noi la Baboon suntem oarecum reticenți… domeniile bune, cele urmărite sau cele care merită vor fi cu siguranță puse la vânzare la prețuri cu mai multe zerouri, așa cum se întâmpla și cu domeniile .com

Cu toate astea, suntem siguri că se vor elibera și alte domenii care vor prezenta interes pentru clienții noștri, domenii care din 1993 încoace au fost înregistrate și între timp au fost ”parcate”. Așadar vă încurajăm să căutați chiar acum daca domeniul dorit este disponibil, accesând ACEASTA PAGINA, iar mai apoi apăsând butonul ”Înregistrare domeniu nou”, din sidebar.

Tariful de mentenanță

ROTLD încă nu specifică clar care va fi tariful de mentenanță, singurul lucru care este precizat deocamdata este faptul că vor achita abonamentul de mentenanță doar domeniile care împlinesc 5 ani:

Pentru numele de domenii „.ro” înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017. Pentru domeniile „.ro” înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării.

Toți beneficiarii de domenii vor fi anunțați din timp cu absolut toate detaliile necesare + modificări aduse sistemului care a funcționat până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project