Avem nevoie de un ”guru” în PHP și Javascript! Crezi că ești persoana potrivită?
Avem nevoie de un
”guru” în PHP și Javascript!
Scris pe 4 august, 2021
6 min timp de citire

Optimizare SEO on-page pe WordPress – Yoast, soluția perfectă pentru tine!

Crearea unei pagini web de la zero consumă foarte multă energie și respectiv resurse, întrucât codul scris custom necesită cunoștiințe avansate de programare și foarte mult timp pentru implementarea back & front-end.

Tocmai de aceea ai ales ca site-ul tău să fie construit pe un CMS cum este WordPress, platformă care îți oferă un panou de administrare disponibil gratuit, actualizări de securitate, dar și multe variante de teme și template-uri. În plus, atunci când ai nevoie de o funcționalitate sau modul, este foarte probabil ca cineva să fi avut nevoia ta în trecut. Astfel, nevoia respectivă a generat dezvoltarea unui modul, iar tu ai posibilitatea săl cumperi contra unui cost absolut modic.

Optimizarea SEO on-page

Optimizarea SEO on-page se putea face în trecut doar prin implementare de cod, ceea ce însemna o muncă mare de implementare, dar și un risc ridicat de a genera erori. Era nevoie ca dezvoltatorul să implementeze custom mai multe aspecte:

  • implementare meta titluri pe fiecare pagină
  • implementare meta descrieri pe fiecare pagină
  • crearea de link-uri SEO friendly prin fisiere .html
  • creare de sitemap
  • implementarea meta pe imagini
  • altele

Modulul Yoast SEO Premium vine în întâmpinarea utilizatorilor și dezvoltatorilor, tocmai pentru a rezolva această problemă de optimizarea SEO on-page pe WordPress. Acest modul vine atât într-o variantă gratuită, care îți oferă posibilitatea de a face SEO de baza (meta-uri, sitemap, etc.), cât și o variantă PREMIUM prin care poți seta configurări avansate cum este previzualizarea Facebook & Twitter.

Instalarea modulului Yoast SEO

Instalarea modulului Yoast se poate face foarte simplu, direct din panoul de administrare WordPress. Pentru a instala modulul Yoast SEO varianta gratuită va trebui să urmezi pașii de mai jos:

1. Navighează în secțiunea Module -> Adaugă Modul

2. Caută „Yoast SEO” și apasă pe butonul de instalare

3. Activează modulul Yoast SEO

În cazul în care dorești varianta PREMIUM a acestui modul, poți achiziționa o licență de aici: https://yoast.com/wordpress/plugins/seo/

Desigur, noi vom recomanda folosirea modulului cu licență, pentru a beneficia de toate aspectele și funcționalitățile acestui modul. După achiziționarea licenței modulul Premium se poate instala folosind butonul de încarcare modul, din secțiunea Module -> Adaugă Modul.

Configurarea Modulului Yoast SEO

Configurarea acestui modul se face simplu și nu ar trebui să dureze mai mult de 30-60 minute pentru un site de prezentare cu aprox. 10 pagini. În funcție de complexitatea site-ului configurările de meta-uri îți vor lua mai mult, întrucât ar trebui făcute pe fiecare pagină în parte.

Așadar, ca să fie cât mai simplu de înțeles, voi împărți setările de configurare în cateva subcapitole mai jos.

Configurări Generale Yoast

Modulul PREMIUM vine în primul rând cu o secțiune de notificări, care te ajută să configurezi corect modulul. În plus îți va oferi o secțiune de „Configuration Wizzard”, prin care poți seta pe pași fiecare aspect care ține de optimizările generale SEO on-page. Pentru a ajunge în secțiunea de Dashboard trebuie doar să accesezi Panoul de Administrare -> SEO -> Panou de Control

Dashboard-ul arată așa, iar tu ai posibilitatea să rezolvi fiecare aspect ce ține de SEO pe pagină:

Așadar, accesează link-ul de configurare plugin și urmează pașii respectivi, în vederea configurării de bază.

Generare Sitemap

Pagina de sitemap este extrem de importantă și utilă pentru optimizarea SEO, această funcționalitate îi dă posibilitatea robotului Google să vadă pe o singură pagină toată structura site-ului. În acest fel indexarea se face mai repede, mai ușor și mai corect/complet.

Pentru a genera pagina de sitemap trebuie să navighezi SEO -> Panou de control -> Tabul Funcționalități -> Pagini setări avansate -> Selectează „Activare” -> iar mai apoi Salvează Modificările

Acum site-ul tău deja are un sitemap, iar această pagină se poate accesa cu link către domeniu + ruta /sitemap_index.xml (exemplu: https://www.domeniultau.ro/sitemap_index.xml ). Această pagină poate fi acum asociată în consola Google și în fișierul robots/txt.

Setări SEO on-page pe pagini (meta-uri și previzualizare social media)

Modulul Yoast Premium îți va genera automat meta titlu și meta descriere pe fiecare pagină, dar acum ai posibilitatea să le setezi manual pe fiecare pagină. Practic, tu îi poți spune roboțelului de indexare cum să apară fiecare pagină în căutări.

Pentru a începe va trebui să accesezi Panoul de Administrare WordPress -> Pagini -> editează pagina dorită pentru a face SEO on-page. Odată ajuns în editarea paginii putem naviga cu scroll până când ajungem la secțiunea Yoast SEO Premium:

Aici vom avea două secțiuni principale care vor trebui optimizate:

1. Setările meta titlu și meta descriere se pot modifica în setarile de conținut, apăsând butonul Editează Fragment. În funcție de ceea ce completezi în secțiunile meta, modulul îți va face o previzualizare la cum va fi afisată pagina în căutări. Eu am setat un meta titlu și o meta descriere ca să poți vedea cum arată:

Mai mult, modulul îți va atrage atenția dacă meta-urile sunt prea scurte sau prea lungi și îți face o analiză la setările paginii!

2. Previzualizarea Facebook & Twitter se poate seta accesând cel de-al doilea tab din partea stângă, denumit Social. Practic, aici poți seta poza și textele care dorești să apară pe social media atunci când cineva dă share paginii tale. Se pot copia textele din prima parte întrucât sunt cele mai relevante:

După ce setezi toate aceste aspecte poți considera că site-ul tău este optimizat d.p.d.v. SEO on-page și că deja ești în fața majoritatea copetitorilor tăi, care nu fac aceste setari și nu optimizează site-ul lor SEO on-page.

Despre autor:

Anuță Gabriel, Business Manager la Baboon Software, companie care oferă servicii de web development, promovare online și mentenanță website-uri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project