Căutăm un full-stack developer. Aplică acum!
Căutăm un full-stack developer. Aplică acum!
Scris pe 30 iulie, 2016
3 min timp de citire

HTML si CSS – Initiere in web development

HTML si CSS – Generalitati

Daca vrei sa inveti Web development, mai intai trebuie sa inveti HTML si CSS.

Nu conteaza ce limbaj alegi, fie ca este vorba despre C#, Ruby, Java, Python, sau Javascript,la un moment dat, te vei intalni implicit si cu HTML si CSS.

Ce este HTML ?

HTML ( HyperText Markup Language) reprezinta baza oricarei pagini web.

Atunci cand introduci o adresa in browser, se conecteaza la un server Web si descarca pagina, iar acea pagina este scrisa in….. –HTML

HTML este limbajul folosit pentru a defini structura si continutul unei pagini web.

Este diferit fata de alte limbaje intrucat nu este cu adevarat un limbaj de programare in sensul pe care il utilizezi pentru a defini un comportament si de a completa sarcini, ci este un limbaj de marcare utilizat pentru a crea un document cu o structura sintactica clara.

Sintaxa: – declararea doctype-ului:  “;   – declararea head-ului si titlului:Baboon”

La baza,  HTML este static deoarece odata ce o pagina a fost descarcata de pe server,  aceasta nu se va schimba. Cu toate acestea, puteti incorpora script-uri pentru a modifica pagina dupa ce a fost descarcata.

Multumita HTML-ului poti crea pagini bine structurate,  incorpora imagini si prezenta date intr-un mod pe care alte programe de calculator le pot intelege cu usurinta.

Cu toate acestea,  este un limbaj care se poate invata cu usurinta. Sintaxa este destul de simpla si directa, are un standard bine definit si este nevoie doar de ceva practica pentru a intelege ce poti face cu acesta.

Ce este CSS?

Cascading Style Sheets (CSS) este un limbaj care defineste „design-ul” (aspectul) pentru documentele HTML. CSS cuprinde o varietate de: culori, font-uri, margini (borders), linii, inaltime, latime, imagini de fundal, pozitii avansate si multe alte optiuni de editare (stilizarea aspectului paginii).

Practic, cu HTML definesti structura si continutul paginii web, iar CSS defineste look-ul paginii.

In zilele de odinioara ale World Wide Web-ului, HTML era folosit pentru: continut, structura si prezentare. Totusi, acest lucru are ca urmare site-uri care creau probleme si erau scrise atat de prost incat aceeasi pagina ar fi aratat diferit in browsere diferite. Acest lucru nu a fost din vina programatorilor, din moment ce existau mai multe feluri de browsere, erau in competitie.

Mai tarziu, CSS a fost creat pentru a separa continutul unei pagini de felul in care arata pagina, permitand programatorilor si web designerilor sa poata diferentia mai bine intelesul joburilor pe care le au.

Functionalitate CSS:

Ofera o multime de atribute care le poti utiliza pentru a modifica aspectul elementelor pe care le definesti in documentul HTML.

Sintaxa: exemplu – Setarea culorii elementului/elementelor in functie de clasa: .baboon {

color: #fff;

}

De exemplu: se poate seta latimea, culoarea, border-ul, font-ul, culoarea background-ului etc. al oricarui element dintr-o pagina web.

Totodata se poate utiliza in diferite moduri care stilizeaza un element specific sau toate elementele de acelasi tip, sau doar elementele dintr-un element parinte etc.

Este foarte util si important sa cunosti utilitatea CSS-ului.

Cunoasterea HTML si CSS iti va permite sa “scrii” site-uri cu un aspect deosebit si iti va cladi drum spre o posibila cariera ca web developer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project