Web Summit 2017 – tehnologie pentru viitor
Unul dintre cele mai apreciate evenimente la nivel global pe scara IT a luat parte în acest an în Lisabona. Este vorba despre ediția anuală a evenimentului Web Summit. În cadrul acestui eveniment cei mai mari jucători de pe piața IT și Techno se reunesc anual pentru a-și prezenta invențiile și pentru a acapara noi colaborări.
Anul acesta, tema summit-ului a fost securitatea și tehnologia pentru viitor. Printre cei mai mari leaderi din domeniul IT care s-au reunit la acest eveniment au fost cei de la IBM, Siemens și Accenture. Cele trei invenții prezentate de aceste companii au pus cu adevărat baza pe un viitor mai frumos, mai armonios și mult mai interactiv între user și aplicațiile dezvoltate de ramurile tehnologice ale acestor companii.
Unul din reprezentanții României la acest summit a împărtășit experiența lui la acest eveniment. Dintr-un singur articol putem afla ce se pune la cale pentru următorii ani în aria IT. Citiți mai departe acest articol pentru a vă menține la curent cu noile tehnologii și cu tendințele de pe piața IT.
IBM – Psihologul Watson
Invenția prin care s-a remarcat IBM nu a fost altceva decât un ecran și o cameră plasată deasupra acestuia. Sau cel puțin așa se vedea din exterior. Odată intrat în secțiunea în care se aflau cele două elemente însă… părerea avea să ți se schimbe permanent. IBM a introdus în această ediție Web Summit psihologul digital.
Ecranul și camera sunt componentele Watson. Acestea sunt folosite pentru a analiza comportamentul uman și pentru a delimita cât mai acurat profilul psihologic al personajului testat. Ecranul afișa întrebările la care cel din fața sa trebuia să răspundă, iar camera urmărea limbajul nonverbal al subiectului.
Un astfel de gadget este extrem de ușor de integrat în viața de zi cu zi. Gândiți-vă la utilitatea acestuia în cazul corporațiilor, în departamentele de HR. Cum ar urma să se desfășoare un interviu în prezența lui Watson? Sau cum ar arăta cabinetele de psihologie din școli cu ajutorul dotărilor lui Watson?
Tehnologia îi permite acestui roboțel să înregistreze răspunsurile, să ruleze statistici complexe pe baza acestora și să afișeze cu cea mai mare acuratețe date despre persoana testată, îmbinând observația cu datele concrete, aducând în fața noastră atât statisticile cât și comportamentul nonverbal al subiectului.
Utilitatea unui astfel de sistem nici nu mai intră în discuție. Ne putem da seama și singuri cât de util poate fi societății un astfel de roboțel.
Siemens și scanarea obiectelor din jurul tău!
Nici Siemens nu s-a sfiit să vină în fața spectatorilor cu o invenție extraordinară. Este vorba despre o aplicație de recunoaștere a obiectelor din jur. Imaginați-vă o aplicație introdusă pe telefon sau pe tabletă, care poate scana aragazul din bucătărie și vă poate oferi detalii specifice cu privire la marca sa, caracteristicile sale și nivelul de putere și de consum al energiei.
Ei bine, asta face sistemul AR de la Siemens. Însă asta nu este tot. Datorită colaborării dintre Siemens și cei de la Augumented Reality, gadget-ul care va scana obiectul poate fi îmbunătățit azi și cu funcții interactive. Imaginați-vă că veți putea aprinde acel aragaz direct din aplicația AR.
În același fel s-ar putea testa diverse decorațiuni pentru apartament sau culori pentru pereții acestuia fără a mai fi nevoie de testul fizic. Am putea alege oricând astfel, cu maximă precizie, exact ceea ce suntem singuri că dorim. Putem rula scanarea asupra oricărui obiect și îi putem afla capacitățile și caracteristicile prin doar un click, știind dacă ne este de folos sau dacă ar trebui să alegem altceva.
Conform specialiștilor Siemens din departamentul de cercetare, aplicabilitatea extrem de largă a acestui tip de AR este încurajatoare și aceștia presupun că va stimula adoptarea acestui tip de aplicație extrem de rapid în următorii ani.
Accenture și soluțiile integrate ARI
Accenture a ajuns acest an la Web Summit cu un asistent personal. Această aplicație permite utilizatorilor chiar să interacționeze cu asistentul, acesta dispunând de o hologramă user – friendly și de un limbaj de bază care îi oferă capacitatea de a lega conversații cu oamenii.
Este practic vorba de un semi – robot, plasat în spațiul fizic printr-o hologramă. Acesta este înzestrat cu funcții ce pot fi programate pentru a ne ajuta să administrăm agenda zilnică sau pentru a ne aminti de întâlnirile de business pe care le avem. Pe viitor, acest asistent ar trebui să fie capabil să ne facă sugestii chiar și atunci când ar urma să alegem restaurantul unde mâncăm. Pe baza unui set de informații, o bază de date solidă, acest asistent ar putea începe chiar să ia decizii în locul nostru.
Cercetătorii susțin deja că sistemul AI integrat ARI de la Accenture este cel mai inteligent sistem de acest fel conceput până în ziua de azi.
Iată așadar 3 dintre noile invenții ale lumii în aria IT și Tehno.
Voi ce părere aveți? Când ar urma să ajungă astfel de invenții și pe piața românească? Când credeți că vom avea șansa să ne bucurăm de astfel de tehnologii avansate chiar și în viața personală de zi cu zi?
Lasă un răspuns