Cunoști limba germană? Aplică pentru o poziție de marketing!
Cunoști limba germană?
Alătură-te echipei noastre!
Scris pe 9 iulie, 2016
3 min timp de citire

Web Developer vs Web Designer

In acest articol va vom prezenta diferentele si asemanarile dintre un web developer si un web designer.

Ce este un Web Designer?

         Web designer-ul este artistul ce pregateste continutul web. Acest rol este, în principal, legat de stilul și aspectul paginilor cu conținut , inclusiv al textelor și imaginilor . Web designerii folosesc multe tehnologii , dar de obicei se bazează pe resurse hipertext si hipermedia , inclusiv HTML , CSS si alte tool-uri de Web design.

Cateva caracteristici ale web designerului:

 • sunt adesea competenți în diverse limbaje de programare de nivel superior utilizate pentru a crea script-uri pentru Web.
 • multi dintre web designeri se concentreaza pe crearea de site-uri bune care vor functiona bine pe orice device si pe orice browser.

Ce este un Web Developer?

Web developer-ul este un programator care creează programe și aplicații pentru World Wide Web. Web developer-ul știe cum să construiască un site web de la 0.
El poate crea un cod unic personalizat pentru a se potrivi nevoilor unice ale feicaruia. Poate dezvolta orice cod, de la aspectul site-ului pana la funcții pe pagina web .

Web developmentul este divizat in 3 parti:

 • Client scripting (Front-end) reprezinta codul care este executat in web browsers si care determina ce vor vedea userii (vizitatorii) cand intra pe site
 • Server-side scripting (Back-end), este codul executat pe un server web ce contribuie “din spate” la functionarea site-ului
 • Database technology, este informatia organizata in asa fel incat un program de pe computer poate selecta rapid fragmente de date

Cateva exemple de tehnologii folosite pe partea de Front-end (client-side):

 • HTML
 • CSS
 • JavaScript
 • jQuery

Cateva exemple de tehnologii folosite pe partea de Back-end (server-side):

 • Java
 • NET
 • PHP
 • Ruby

 

Web designerul si web developerul

In general vorbind, web designer-ul se concentreaza pe cum arata site-ul si ce sentiment iti transmite; web developer-ul se concentreaza pe partea tehnica a lucrurilor si functionalitatea buna a site-ului.

         Totodata, developer-ul care munceste pe partea de client (client-side programming) va avea un impact asupra look-ului site-ului, al layout-ului si asupra sentimentului ce ti-l transmite site-ul. Datorita acestui fapt, web designerii si web developerii vor stii intotdeauna (amandoi) tehnologii ca: HTML, CSS si JavaScript.

Mit: Web designerii nu scriu cod…

         Ba din contra, web designerii scriu cod HTML si CSS. Unii dintre ei folosesc chiar preprocesoare ca Sass si LESS, si scriu cod JavaScript.

         De exemplu, daca au nevoie de un smooth scrolling site, unii designeri (se numesc Unicorni) isi vor scrie singuri codul pentru a obtine ce au nevoie.

Doua joburi, acelasi target

         La sfarsitul zilei, amandoi web designerii si web developerii lucreaza pentru un singur scop – sa creeze un site sau o aplicatie care sa impresioneaze si sa atraga cat mai multi utilizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project