Spring Marketing Boost - Obține 500€ voucher cadou!
Obține 500€ voucher cadou!
Scris pe 16 iulie, 2018
5 min timp de citire

UX / UI Design – oare e timpul să ne întoarcem înapoi la origini?

Știm cu toții că mediul online înaintează din ce în ce mai mult, iar tehnologizarea și retehnologizarea la infinit reprezintă un trend în domeniu. Însă de cele mai multe ori, ca în aproape orice domeniu, ceea ce contează mai mult e baza. Ceea ce face diferența sunt detaliile, însă fără o bază sănătoasă, acestea nu ar mai avea pe ce să fie expuse. 

Așa încât, de cele mai multe ori, un website de succes nu ține de tehnologizare și de retehnologizare, atât de mult cât ține de modul în care îl structurăm de la început. Iar modul în care îl structurăm ar trebui să ia în calcul un singur element: utilizatorul.

Poate este o modalitate antică de a te raporta la succes în online, însă aici „clientul nostru (CHIAR) este stăpânul nostru” sau cel puțin al afacerii noastre. Fiindcă, fără utilizatori, site-ul tău perfect adaptabil pe mobil și optimizat excelent este un ZERO. 

Lucruri vechi care aduc succese noi!

Când ne raportăm la succesul unui site, bineînțeles că ar trebui să luăm în calcul noile tehnologii. Însă tot clasicele elemente o să-i aducă funcționalitatea și utilitatea. Ar trebui, așadar, să ne raportăm la unele baze din vechime pentru a realiza un website de succes, spun specialiștii. 

UX / UI designul este un domeniu nou, care însă ține cont de bazele vechi. Principiul data-divern-design este unul dintre cele mai valoroase din domeniu. Acesta ține cont de datele ce provin din comportamentul consumatorului, atunci când realizăm un design. 

De unde putem obține astfel de date? Un heat-map ar putea fi o primă soluție. Google Analytics este un alt răspuns. Toate acestea sunt unelte „de când lumea” în domeniul web, însă sunt mult mai valoroase în ziua de azi, acum că jungla online e aglomerată cu sute de mii de domenii online.

Principiul CAR în navigarea site-ului

Principiul CAR face referire la Regula Atracției Comerciale în mediul online și este perfect adaptabil unui vechi principiu de design și creare a „drumului de navigare” a unui website. Este vorba de principiul Hatrack. Acest principiu reflectă unul dintre cele mai vechi moduri de structurare a informației, însă unul dintre cele mai eficiente. 

Este conceput sub forma unei vitrine de pălării, cu 5 rafturi. La fel ca sortarea acestor pălării, sortarea informațiilor pe site este extrem de importantă. Iar ea ar trebui să fie făcută în același mod în care utilizatorii sunt obișnuiți să primească informația. 

Există astfel 5 criterii de ordonare a informației pe site: 

  • pe categorii (în cazul produselor, serviciilor etc)
  • cronologic (infografice cu povestea companiei, newsfeed, articole de blog etc)
  • geografic / spațial (când folosești harta la secțiunea de contact sau când specifici prin pin-uri locațiile de desfășurare a afacerii tale)
  • în ordine alfabetică (dacă ai un site ce presupune ordonarea unor elemente în acest fel)
  • ierarhic (de la elemente mici la elemente mari – de la informația principală la cea secundară)

Folosind aceste 5 modalități de ordonare, din punct de vedere UX / UI Design VEI AVEA SITE-UL PERFECT! 

Nu degeaba se folosește tehnica piramidală și în conceperea știrilor (de la informația principală la cea specifică). Acest mod atrage utilizatorul și-l face să rămână alături de tine până la finalul poveștii. Și nu degeaba folosim tehnica ierarhică și cea a categoriilor în structurarea meniurilor de site (pagini și subpagini de meniu sau taguri de categorie pentru fiecare nișă specifică de produse din magazinul nostru online).

Toate acestea FUNCȚIONEAZĂ! 

 

Copywritingul – important în combinația cu designul pentru un site UX perfect

În plus, designul nu este singurul care face ca site-ul să aibă succes. Este foarte important ca site-ul să-ți și spună ce să faci, SĂ VORBEASCĂ CU TINE! Iar aici, principiul suprem e cel mai vechi din istorie: Content is King!

Principiile copywritingului sunt baza aici. Poveștile care îi spun utilizatorului „ce” „de ce” „cum” de pe site-ul tău, vor aduce succesul site-ului. Fie că folosești acest ABC din conținut în articole de blog, fie că structurezi chiar paginile site-ului în ordinea aceasta (ce-de ce-cum), site-ul tău va funcționa așa cum ți-ai dorit. 

Pentru că o poveste trebuie să arate mereu scopul său „CE”, beneficiile sale pentru utilizator „DE CE” și modalitățile prin care utilizatorul le poate obține pe acestea „CUM”. Încă din vechime a funcționat așa și chiar și acum, acest principiu încă funcționează. Iar asta este absolut uimitor! Și e tot ce contează când discutăm despre succesul site-ului tău. 

Despre puterea conținutului și despre tehnicile copywritingului am mai discutat și aici sau aici. Iar modul în care îți construiești conținutul pe site îl poți identifica în acest articol și aici, unde îți explicăm exact diferențele de conținut și alte detalii specifice care te vor ajuta să scrii bine pentru client!  


Dacă vrei să ai un site care îmbină toate aceste elemente și îți aduce garantat succesul afacerii, CONTACTEAZĂ-NE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project