Ești full-stack developer? Alătură-te ca specialist în echipa noastră!
Full-stack developer?
Alătură-te echipei noastre!
Scris pe 21 august, 2016
3 min timp de citire

Text Editor – Scrie cod ca un profesionist

Scrie cod ca un profesionist!

Fie ca esti un developer sau un simplu scriitor, un Text Editor bun este un must – have pe orice PC, pe orice sistem de operare. Text editorul este perfect pentru a scrie cod sau pentru a-ti nota simple ganduri.

Ce este un Text Editor?

Text Editor – este un program folosit pentru editarea fisierelor de tip text si este prevazut cu sisteme de operare si pachete de software development. Text editorele sunt folosite pentru modificarea fisierelor de configurare, fisierelor de tip documemt si codul sursa al limbajelor de programare.

Experimentand mai multe Text Editors, am selectat si am facut o scurta prezentare a celor mai utile si folosite:

  1. Sublime Text – text editor favorit si laudat de toti utilizatorii lui, datorita setului extraordinar de functionalitati pe care-l contine. Module si add-ons foarte utile pentru diferite limbaje de programare. Feature-urile sunt extrem de utile si puternice, o multime de comenzi (shortkeys) care te ajuta sa folosesti doar tastatura, si sa nu ai nevoie si de mouse-ul computerului, cand scrii cod.

Iti permite sa ai deschise mai multe documente deodata si face posibila selectarea mai multor randuri deodata, pentru a face modificarile dorite.

  1. Notepad++ – un text editor folosit si aparut de mult timp de foarte multi utilizatori. Este inca in development, si combna interfata simpla a Notepadului sau a Wordpad-ului cu functii avansate care vor face fericit orice developer. Functii interfata: o harta care te ajuta sa vezi in ce stadiu esti cu proiectele la care muncesti, o interfata cu taburi care te ajuta sa poti lucra la mai multe proiecte deodata, auto-complete al codului scris, poti da collapse la anumite parti ale documentului, pentru a fi mai usor de citit si inteles, si multe alte functii ajutatoare. Acest software este free si functioneaza doar pe Windows.
  1. Brackets – text editor modern free, care iti permite sa faci cu usurinta, design in browser. Este creat in limbajul de programare JavaScript, special pentru web designeri si front-end developeri. Contine:

 – Inline editors (incearca utilitatea comenzii Ctrl+E/Command+E).

 – live preview – iti permite sa vizualizezi live, in browser, toate modificarile facute in text editor.

 – folseste preprocesoare ca LESS si SCSS, importante pentru workflow-ul proiectului tau

  1. Vim – text editor free, cross-platform, este folosit de programatorii care doresc sau pun pret pe interfata softwareului (modificare dupa placul fiecaruia), nu ai nevoie sa fii programator pentru a-l folosi la potential maxim. Trebuie doar sa acorzi putin timp pentru configurarea lui, pentru a functiona cum doresti. Este foarte util pentru incepatori deoarece, in momentul in care iti aduci aminte de shortkeys si comenzi, devine un tool esential iar proiectul tau va prinde forma.

Suporta macro recording, recunoaste automat tipul fisierelor si functioneaza la „comanda ta”.

  1. Coda 2 – text editor free, conceput special pentru web designeri si web developeri. Este o aplicatie moderna de Mac, folosita pentru crearea de site-uri web. Functioneaza doar pe sistemul de operare OS X. Coda 2 a adaugat tone de functii noi, care fac editarea mai interactiva, fiind incluse code folding, codefocus, noi clipuri si un editor built-in MySQL.

Text Editorele prezentate mai sus, sunt cele mai des utilizate in crearea site-urilor web, iar, dat fiind faptul ca fiecare dintre acestea  difera intre ele, alegerea unuia nu este dificila si iti va oferi o experienta placuta care-ti va permite crearea unui site dupa placul tau.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project