Ești full-stack developer? Alătură-te ca specialist în echipa noastră!
Full-stack developer?
Alătură-te echipei noastre!
Scris pe 22 aprilie, 2020
4 min timp de citire

STUDIU DE CAZ: Ce înseamnă siguranța site-ului tău pentru tine?

Știm cu toții cât de importantă este siguranța website-ului nostru. Am scris de nenumărate ori despre asta. Unul dintre articolele care au tratat această temă în trecut poate fi găsit chiar aici.

 Ne-am gândit ca astăzi să revenim asupra acestei teme, însă cu un articol mult mai concret, care reprezintă un studiu de caz asupra unui incident real.

 

Guvernul din Puerto Rico a declarat că a fost victima unui mail ce conținea o înșelătorie de phishing, prin intermediul căruia atacatorii ar fi furat 2.6 milioane de dolari.

 

Pe data de 12 Februarie, directorul financiar al companiei de dezvoltare industrială a insulei, Ruben Rivera, a depus o plângere la poliție declarând că agenția ar fi transferat fondurile unui cont fraudulos.

Se presupune că transferul a avut loc pe data de 17 Ianuarie, după ce agenția a primit un mail care menționa că ar fi fost o modificare la contul bancar în legătura cu remiterea plăților, conform declarației poliției.

Compania de dezvoltare industrială a declarat că această situație este foarte serioasă și că dorește să fie investigată până la capăt. Mai mult decât atât, aceasta nu este o situație singulară.

Acest incident este urmarea nenumăratelor hack-uri suportate de guvernele din toată lumea în 2019.

 

Alte incidente de acest tip în care siguranța site-ului unei instituții a fost pusă în pericol

Anul 2019 nu este însă singurul an în care s-au întâmplat asemenea incidente. În iulie, anul trecut, hackerii au spart agenția de taxe a Bulgariei și au divulgat datele personale alor 5 milioane de cetățeni — un număr năucitor de mare de persoane, luând în considerare faptul că populația Bulgariei este de 7 milioane de oameni.

Același lucru s-a întâmplat și în Ecuador, atunci când au fost expuse datele personale alor 20 de milioane de persoane, tot printr-o operațiune de hacking.

În cazul din Puerto Rico nu au fost divulgate date personale, însă daunele sunt devastatoare și în acest caz. 2,6 milioane de dolari în fonduri furate: bani care, cel mai probabil, vor fi recuperați din buzunarele oamenilor.

Puerto Rico se confruntă cu mai multe dificultăți, începând încă din 2017, iar această lovitură în sistemul IT și în siguranța infrastructurii publice de comunicații, precum și criza datoriei publice prin care trece insula, pot fi lovituri care ar distruge cu cea mai mare ușurință economia unei țări.

Așadar, iată ce poate face lipsa unei proceduri de siguranță în ceea ce privește administrarea site-ului, mailurilor și tuturor resurselor online într-o instituție.

La fel de bine se poate întâmpla acest lucru și în cazul unor companii. Nu ar fi prima dată că se întâmplă așa ceva. Mai țineți minte cazul Yahoo din 2013? Compania a trebuit să despăgubească Verizon cu 4.48 miliarde de dolari, în urma unor neglijențe în ceea ce privește securitatea platformei și a datelor personale.

 

 

Cum menținem astfel siguranța site-ului nostru?

Este destul de ușor să menținem site-ul nostru în siguranță. Câteva idei despre cum putem face acest lucru pe baza IP-ului, avem relatate în acest articol.

Iar alte lucruri pe care mai trebuie să le luăm în calcul atunci când discutăm despre siguranța site-ului, putem descoperi aici: cum mențin siguranța site-ului meu.

 

Rezultatele în cazul Puerto Rico?

Este în continuare neclar cum a fost descoperită escrocheria sau dacă cineva a fost concediat în urma incidentului din Puerto Rico, deoarece compania nu a furnizat mai multe detalii în legătură cu acesta.

Însă, compania a declarat că au fost luate măsuri pentru a determina dacă cineva a fost neglijent sau nu a urmat protocolul corect. Cu toate acestea, o concediere sau o restructurare de departament nu credem că va putea înlocui o sumă de 2.6 milioane de dolari din conturile guvernamentale.

 

Așadar, cât costă siguranța site-ului nostru?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project