Iti place sa dezvolți oameni? Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Iti place sa dezvolți oameni?
Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Scris pe 22 decembrie, 2016
6 min timp de citire

Știința VIRAL Advertising-ului în Online. Cum să ajungi viral prin VIDEO

Ce este Viral Advertising?

Viral Advertising face referire la o modalitate de a prezenta un mesaj publicitar către un public larg prin intermediul unor platforme pre-extinse (de cele mai multe ori platforme sociale), având ca scop creșterea notorietății unui brand într-un timp record, prin investiții minime.

Este o formă de advertising din ce în ce mai utilizată pe scară largă de către toți advertiserii, iar tehnica este foarte pasibilă de a genera o campanie de succes, tocmai datorită faptului că nu există nicio rețetă secretă pentru a crea un viral. Există totuși anumiți pași pe care mesajul tău ar trebui să-i respecte pentru a avea șansa viralizării.

Acești pași au fost atent analizați și sistematizați într-un studiu de caz realizat pe baza unei analize a modului de comunicare folosit de Coca Cola. Specialiștii ce au realizat studiul de caz au ajuns la câteva concluzii destul de interesante pe care ne-am gândit să le prezentăm azi pentru toți cei ce vor un răspuns la întrebarea “cum se realizează o campanie de Viral Advertising?”.

Coca Cola: asocierea lui Mos Craciun cu culoarea rosie

Spre exemplu, este demonstrat științific faptul că alinierea unor imagini într-un mod neostentativ într-o reclamă și repetarea lor, poate aduce vizibilitate cu peste 20% în plus într-o reclamă pentru fiecare din imagini. În același timp, cel ce vede reclama urmează să asocieze mult mai rapid imaginea aceea cu brandul promovat de către ea. Este cazul campaniei prin care Coca Cola l-a inventat pe Moș Crăciun (istoria moșului care de fapt era verde la început, iar Coca Cola au fost cei ce l-au asociat pentru prima oară cu roșul). În cazul unui brainstorming, mai mulți oameni au fost puși să vizualizeze un slider cu imagini (rulat foarte rapid), iar o imagine se repeta de câteva ori (sticla de cola), iar în momentul în care au fost puși să răspundă care e imaginea care se repeta, aproape toți au reușit să identifice corect imaginea.

 Acest lucru ne face să înțelegem puterea de vizibilitate a unei imagini. Imaginile repetitive creează un mesaj foarte puternic, ce se poate viraliza ușor, datorită faptului că este reținut și identificat din nou cu ușurință. Mai mult decât atât, în urma campaniei “Sărbătorile vin”, aproape toți oamenii au reușit să asocieze Moș Crăciun cu brandul Coca Cola dintr-o listă întreagă de branduri.

Mesajul

Există însă o anumită problemă de care s-au izbit sociologii. Oamenii se concentrează un anumit timp la mesaj, iar după renunță. În mediul online este bine cunoscută regula celor 5 secunde. În primele 5 secunde, dacă nu ai atras atenția vizitatorului și nu ești capabil să-i menții interesul printr-un CTA puternic, acesta părăsește pagina.

Specialiștii ce au studiat fenomenul viralității au venit rapid cu soluția. Mesajul unei reclame, pentru a ajunge viral, trebuie să creeze roller coaster al emoțiilor. Reclamele ce produc stări emoționale stabile nu mai au efect, în majoritatea cazurilor. Pentru a creea interes e nevoie să atragi utilizatorii prin mesaje care țintesc emoții în combinație (primare – secundare) și emoții care generează diverse niveluri de reacție (trecerea de la bucurie la extaz / trecerea de la spaimă la liniște / trecerea de la tristețe la speranță).

Cu cât va simți mai multe urcușuri și coborâșuri emoționale, cu cât va fi mai des decuplat de la o stare, utilizatorul va urmări cu interes mai mare o reclamă.

Acest lucru se poate realiza, de multe ori, foarte ușor prin VIDEO.

Mesajele transmise prin Video

Video-ul este instrumentul publicitar ce oferă o lejeritate în a comunica un mesaj pe diverse tonalități, acest lucru fiind posibil datorită afișajului vizual și al elementului verbal în combinație. De asemenea, video-urile permit rularea dinamică de conținut (spre deosebire de un afiș). Un alt avantaj este că video-ul are o anumită durată de desfășurare (putând conține mesaje complexe care să atingă diverse niveluri emoționale). 

Tocmai de aceea, video-ul este considerat arma principală într-o campanie de VIRAL ADVERTISING. Însă simpla încărcare a unui video pe un canal de comunicare nu garantează viralizarea lui. Există și aici anumite trucuri pentru a creea un videoclip viral.

10 Caracteristici principale ale unui video viral:

  • Fundal sonor cu un puternic impact emoțional
  • Carusel de imagini și secvențe care să fluctueze între mai multe stări emoționale
  • Durată scurtă de rulare
  • Folosirea tehnicii 80/20 în comunicare mesajului (80% – util 20% – comercial)
  • Folosirea glumelor sau tonului deschis / fresh de comunicare
  • Folosirea unor autorități în domeniul promovat care să gireze credibilitate
  • Mesaj șocant (fără a fi poziționat sub formă de clickbite – dacă se dorește calitate)
  • Repetiția mesajului principal cel puțin în 3 acte (sub formă diferită de încadrare în scenariu – odată ca informație, odată ca practică / demonstrație și odată în mod comercial)
  • Mesaj puternic axat pe consumator (generator de publicitate prin recomandare – word of mouth)
  • Tratarea unui subiect de interes / trend / actual / modern

Analizând 2 reclame ale aceluiași brand (Coca Cola), una din anii ’50 și una din anii 2000, vom observa mereu același mesaj în video (legătura dintre oameni, emoția unei întruniri de cuplu, fericirea mesei de familie alături de care se servește Cola). Coca Cola este liantul dintre oameni și relațiile lor!

Acest lucru identifică simplu și clar de ce mesajul Coca Cola este unul unitar de-a lungul timpului și de ce acesta se repetă în continuare în toate reclamele lor.

Așadar, în cadrul campaniilor Coca Cola și în cadrul cercetărilor stă bine ascuns secretul viralității reclamelor acestui brand. Fiecare brand va avea secretul lui, însă tehnicile și metodele de aplicare sunt, în general, aceleași.

Sperăm să le puteți folosi cu înțelepciune pe cele prezentate aici. Dacă aveți nevoie de ajutor, contactați echipa de babuini profesioniști aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project