Avem nevoie de un ”guru” în graphic design! Crezi că ești persoana potrivită?
Avem nevoie de un
”guru” în graphic design!
Scris pe 29 martie, 2017
6 min timp de citire

Site-uri realizate prin funcția Drag&Drop – avantaje și dezavantaje

Site-urile realizate prin tehnica drag&drop sunt din ce în ce mai căutate zilele acestea. Asta se întâmplă datorită unor platforme uriașe și foarte vizibile în mediul online, care oferă tocmai acest serviciu. Ceea ce trebuie să faci este să îți faci un cont, să te înregistrezi pe o astfel de platformă și îți poți face un site în doar câteva minute. Site-ul va fi construit doar prin tehnica drag@drop, aranjând și evidențiind elementele de pe pagină. Așadar, este o modalitate destul de folosită.

Care sunt însă adevăratele avantaje și dezavantaje ale acestei tehnici? 

Cât de profesionist este un site realizat prin drag&drop?

Un site realizat prin intermediul unei platforme nu va fi niciodată o alegere bună, dacă dorești să te poziționezi ca un adevărat profesionist pe piață. De cele mai multe ori, site-urile realizate prin intermediul unor platforme nu vor fi mobile friendy. Chiar dacă vei găsi o astfel de temă, vei observa după ce așezi toate elementele că acestea nu arată foarte bine în mediul online. 

Motivul este simplu: tema nu este construită ca un tot unitar. Întregul layout grafic este construit din elemente care s-ar putea să se potrivească sau nu împreună. Așadar, site-ul va arăta mereu ca o combinație de elemente de sine stătătoare, fără nicio legătură între ele. 

În plus, platformele acestea oferă posibilitatea de a realiza un site gratis doar prin intermediul unui subdomeniu, atașat platformei lor. Așadar, site-ul tău va avea mereu în compoziția domeniului extensia platformei. 

Exemplu: site-ul tău nu se va numi bomboanedulci.ro, ci bomboanedulci.webnode.com sau bomboanedulci.wix.com. 

Nu este chiar alegerea perfectă în ceea ce privește un URL memorabil și atractic. Iar pentru a trece site-ul pe domeniul tău va trebui să plătești o variantă premium a platformei (chiar mai scumpă decât pe un domeniu normal achiziționat din start).

Cosmetizarea unui site drag&drop

Deși este extrem de ușor să-ți realizezi un site prin tehnica drag&drop, posibilitățile de personalizare ale temei vor fi extrem de limitate. Nefiind o temă în care să poți umbla în cod și să-ți modifici singur opțiunile, vei fi limitat la a alege una din variantele oferite de dezvoltatori. 

Acest lucru te va influența negativ, deoarece s-ar putea să găsești un alt site, poate chiar un site concurent, care arată fix ca al tău. Deși există avantajul administrării extrem de simple și a modificărilor prin doar câteva click-uri, per total, cosmetizarea unei teme de acest tip vă va pune în dificultate de fiecare dată. 

Exemplu: Dacă brandul tău e construit în jurul unei culori patentate, nu vei putea selecta acea culoare pe site. Poți schimba culoarea doar dacă aceasta se regăsește în paleta de culori de bază. Nu poți edita grafica temei, ci poți doar adăuga elemente în plus. De asemenea, vei putea mișca în pagină anumite elemente, doar conform unor poziții prestabilite. Nu vei putea sa creezi tu locul unui element, ci va trebui plasat pe un cadru definit deja.

Optimizarea SEO a unui site făcut prin intermediul unei platforme drag&drop 

Dacă dorești să optimizezi SEO site-ul tău și să investești în modalități de a-ți atrage trafic din căutări, poți să-ți iei adio din start de la această metodă. Majoirtatea platformelor limitează aceste opțiuni, făcând site-urile invizibile pentru roboțeii Google și făcându-le neindexabile pe expresii cheie. Spre exemplu, platforma WIX te avertizează de la început că site-ul făcut prin intermediul lor nu poate fi folosit în scopuri de promovare și SEO.

Astfel, pentru o afacere online, această limitare poate însemna un singur lucru: nu va fi vizibilă și nu va putea atrage niciodată numărul de vizitatori doriți.

Iar dacă îi va atrage prin alte moduri, se va întâmpla o altă chestiune extrem de deranjantă întâlnită în cazul acestor platforme.  Site-ul tău are hosting-ul garantat tot de către platformă. Vei beneficia doar de o anumită lățime de bandă pentru vizitatorii tăi. Dacă site-ul tău va fi de scucces și va atrage prea multă lume, este posibil ca platforma să îți factureze costuri suplimentare cu mentenanța

De asemenea, nu vei avea acces niciodată la panoul de control, pentru a obține informații cu privire la hosting și la cum poți gestiona mai bine resursele. Toate acestea sunt informații private. Sunt date interne ale dezvoltatorilor platformei. Nu vei putea aplica nici plug-in-uri externe, pentru a obține date statistice despre site-ul tău. Nu vei putea folosi pe un asemenea site instrumente cum ar fi pachetul Webmaster Tools.   

 

Cu alte cuvinte, nu vei putea deține niciodată controlul cu adevărat asupra site-ului creat. Acesta este un site creat prin intermediul unei platforme. Așadar, ești dependent de acea platformă. Desigur, aceste platforme oferă posibilitatea de transfer a site-ului pe domeniu personal. Însă aceasta nu este chiar cea mai ușoară acțiune de realizat și nici cea mai ieftină. 

 

Totuși, care sunt avantajele unei soluții de acest fel? 

Am fi tentați să spunem că prețul poate fi primul avantaj. Acestea nu constă nimic pentru a fi realizate, deoarece le facem direct pe platformă, fără a angaja un specialist. Totuși, pe termen lung, s-ar putea să plătim mai mult pentru hosting și pentru abonament decât dacă am fi realizat de la început un site profesionist. 

Pentru o pagină de testing însă sau pentru un site pe termen scurt, este clar că prețul reprezintă un avantaj. 

Simplitatea este un alt avantaj. Ne putem construi un site în doar câteva minute prin intermediul unei astfel de platforme. Viteza de încărcare poate fi considerată, din nou, un avantaj. De obicei, aceste platforme sunt extrem de bine optimizate. Însă acest lucru nu este o regulă. S-ar putea ca platforma să nu reacționeze bine și site-ul să se încarce foarte greu. 

Ușurința de administrare a unui astfel de site este cu siguranță cel mai mare avantaj. Din acest punct de vedere chiar nu există comentarii negative de făcut. Aceste site-uri se administrează doar din câteva click-uri. Tocmai datorită simplității și puținelor elemente pe care le conține un astfel de site.

 

În funcție de toate cele enunțate mai sus, puteți alege ceea ce vă ajută cel mai mult. Dacă doriți însă un site profesionist care să vă reprezinte și să ofere o imagine pozitivă pe piață afacerii dumneavoastră, alegeți un site profesionist, realizat de o firmă de web design. 

Puteți vedea ce înseamnă acest lucru aici. Iar despre cum alegeți o firmă de web design puteți citi aici.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project