Cunoști limba germană? Aplică pentru o poziție de marketing!
Cunoști limba germană?
Alătură-te echipei noastre!
Scris pe 26 octombrie, 2018
3 min timp de citire

Securitatea online în România: ce parole își pun românii la conturi?

Un studiu de actualitate realizat de YouGov în perioada 4-20 septembrie, pe un eșantion de 1001 persoane adulte din mediul online, prezintă câteva amănunte șocante despre nivelul la care se află securitatea online în România. 

Spre exemplu, din perspectiva userilor, studiul relatează faptul că peste 50% dintre români folosesc aceeași parolă pentru majoritatea conturilor online. Mai exact, 7% folosesc exact aceeași parolă pentru toate conturile, în timp ce 25% o folosesc pentru majoritatea.  Doar 43% dintre români folosesc parole diverse pentru fiecare cont. 

Acest lucru evidențiază faptul că peste 50% dintre români se expun la riscuri majore. În cazul unei breșe de securitate, toți acești români și-ar putea pierde accesul la aplicațiile bancare online, putând chiar pierde banii din conturi. 

Specialiștii spun că românii nu sunt foarte precauți cu privire la securitatea conturilor lor online. 

Ce tip de parole folosesc românii?

Google și YouGov spun că în proporție de 36%, românii folosesc un mix de cifre și litere drept parolă. Doar 26% dintre români adaugă și simbolurile într-o parolă. Iar așa cum știm cu toții, o parolă puternică ar trebui să conțină cel puțin: o cifră, o literă mare și un simbol.

Mai mult decât atât, când le-au fost expuse riscurile, românii au declarat în proporție de 11% că nu sunt deloc îngrijorați, iar alți 44% au spus că nu sunt foarte îngrijorați că ar putea păți ceva.

Ce părere au românii de întărirea securității online prin dublă autentificare?

Surprinzător totuși față de rezultatele anterioare, 62% dintre români declară că folosesc dubla autentificare pe cel puțin unul din serviciile online folosite. Totuși, 38% dintre români nu folosesc deloc această funcție. Motivele sunt diverse. Spre exemplu, 14% nu au auzit de ea, iar 17% consideră că nu folosește la nimic. 

Securitatea online – Sfaturi de la Google

Plecând de la aceste rezultate, Google sfătuiește utilizatorii de servicii online să: 

  • folosească o parolă unică pentru fiecare serviciu
  • își configureze setările de recuperare a parolei 
  • își actualizeze și administreze parolele multiple
  • folosească la orice serviciu posibil autentificarea în doi pași

Voi ce părere aveți despre aceste rezultate? Securitatea serviciilor online din România ar putea suporta oricând o breșă, care ar lăsa pe mulți dintre noi fără acces la mail, la conturi bancare sau alte servicii. 

Voi cum vă protejați împotriva acestor lucruri? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project