Spring Marketing Boost - Obține 500€ voucher cadou!
Obține 500€ voucher cadou!
Scris pe 15 martie, 2016
4 min timp de citire

Partea 1: Introducere in content writing

Introducere in Content Writing

In zilele noastre exista foarte multe modalitati de exprimare a unui mesaj si exista vaste metode de interpretare ale acestuia. In teoria comunicarii mesajul este aproape orice, orice semn ce poate fi interpretat si caruia i se poate raspunde este un mesaj si acesta poate fi transmis catre comunicator prin sute de metode. Totusi, inca din cele mai vechi timpuri, SCRISUL a reprezentat cea mai simpla si uzitata metoda de comunicare.

Analiza campanie promovare online prin Google Adwords

Teoretic, putem comunica prin scris cu absolut orice persoana, scrisul fiind una dintre primele deprinderi pe care le invata o fiinta umana, alaturi de vorbire.

Oricine poate scrie, insa exista foarte multe metode de a exprima ganduri si sentimente prin scris si de asemenea, exista foarte multe modalitati in care putem construi un mesaj prin scriere.

Informarea si dezinformarea

Putem imprima o anumita tonalitate unui mesaj, putem construi un text care sa exprime anumite mesaje si sa informeze asupra unor chestiuni sau putem pur si simplu sa exprimam liber ceea ce gandim, construind texte cu un puternic caracter personal. Putem impune cuvintelor sa exprime strict ceea ce dorim noi sau putem construi sistematic un mesaj care sa poata aduce cititorului in fata o experienta unica si captivanta, sa-l faca pe acesta sa se simta liber sa aleaga cum doreste sa interpreteze ce a citit.

Prins scris putem informa (texte cu un puternic caracter de stire, articole de blog, texte de prezentare etc), putem dezinforma si manipula cititorul (ceea ce nu ar fi deloc etic si este total dezagreabil – texte de cancan, dar de asemenea putem indeplini aceasta functie cu orice text, singura limita fiind scopul pe care il are acel text), putem persuada si convinge cititorul sa actioneze intr-un anumit mod (texte publicitare), putem lasa cititorul sa zburde pe campiile creativitatii (texte literare si de divertisment) sau putem limita cititorul la anumite concepte si anumite reguli asupra carora il constrangem sa se supuna (textele legale si juridice).

Exista asadar o multime de stiluri de scriere si o multime de texte care pot fi incadrate in aceste stiluri. De cele mai multe ori insa, vom observa doua mari categorii de texte de specialitate, atat in mediul online, cat si pe materiale print, exceptand operele literare, care sunt incadrate in cu totul alt stil, anume cel beletristic.

 

In acest articol si in cel care urmeaza vom aborda unul dintre marile stiluri de baza in crearea de mesaje scrise, anume CONTENT WRITING-ul, o metoda de abordare a textelor foarte diferita fata de COPYWRITING, despre care vom discuta intr-un articol viitor.

Acesti doi termeni delimiteaza in literatura de specialitate doua mari stiluri de a redacta si imprima textului doua directii total diferite, in functie de stilul abordat.

Content Writing

Content Writing-ul este acel mod de redactare care doreste sa imprime un puternic caracter informativ textului scris si prezentat in fata cititorului. Content Writing-ul are ca element central RELEVANTA CUVINTELOR, urmarind ca textul final sa fie relevant pentru subiectul de discutie, foarte util in ceea ce priveste informarea cititorului si perfect redactat sub aspectul normelor limbii si a jargonului profesional din care aspira textul sa faca parte.

Content Writing-ul este perfect evidentiat de textul de pe site-urile de prezentare. Fiecare site de prezentare al unei firme este nisat si se adreseaza unui anumit target, asa incat, cel ce va redacta textul pentru acest site va trebui sa tina cont de domeniul de activitate al firmei, de cuvintele cheie reprezentative pentru acel domeniu si pentru serviciile firmei si de detaliile tehnice impuse de acel domeniu.

De asemenea, articolele de blog si de forum (cele informationale) vor reprezenta majoritar bune exemple pentru aceasta nisa a content writing-ului.  

Exista anumite REGULI pe care un content writer va trebui sa le respecte si pe care le va folosi ca punct de reper atunci cand va alcatui un astfel de articol sau un text de prezentare pentru un site sau pentru orice alta entitate, cu dorinta de a se incadra in aria content writing-ului.

Vezi care sunt cele 10 reguli de care ar trebui sa tii cont atunci cand scrii ceva in urmatorul articol: Content Writing vs Copywriting: Partea 2

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project