Opt librării JavaScript pentru developerii în pană de idei
Librăriile Javascript
Există foarte multe librării JavaScript free și e greu să te decizi pe care să le folosești pentru crearea aplicațiilor web. Mulți developeri știu deja de cele mai cunoscute librării ca React și jQuery, dar în acest articol îți prezentăm 8 librării JS alternative care sunt mai puțin cunoscute dar se dezvoltă foarte rapid.
1. Aurelia.js
Scris în ultima generație de EcmaScript, targetează tehnologia de viitor. Aurelia.js pune accent pe user experience, îți permite nu doar să creezi aplicații extraordinare, ci și să îți placă tot procesul de creare în sine. A fost creat special să nu fii nevoit să-ți pierzi timpul cu o mulțime de configurari.
2. Node.js
Mulți developeri sunt deja “scarbiti” să tot audă de Node.js, dar este în dezvoltare continuă și îți oferă multe funcționalități. Cu ajutorul NPM oți manipula și organiza local packages pentru toate proiectele, direct din terminal (cmd line).
Multe proiecte open source sunt construite folosind această librărie JS, astfel poți lucra cu unit testing folosind Mocha.js, sau poți crea o interfață front-end cu ajutorul framework-ului Sails.js.
3. Create.js
De la animații web la digital media poți crea orice cu CreateJS. Aceasta nu este doar o librărie în sine, ci mai degrabă cuprinde o multitudine de librării construite pentru scopuri diferite.
Exemplu: Easel. js funcționează cu elemente HTML5 canvas, pe când Tweet.js ajută la construirea animațiilor web.
Fiecare librărie din această “colectie” este folosită în diferite scopuri și oferă caracteristici moderne pentru majoritatea browserelor.
4. Chart.js
Cu ajutorul acestei librării poți crea diagrame, diagrame bubble, și multe alte feature-uri folosind JavaScript și canvas API. Este cea mai simplă librărie JS pentru crearea diagramelor și vine cu multe opțiuni de animații.
Este ușor de instalat, configurat și customizat.
5. Keystone.js
Cu această librărie poți să construiești aplicații web foarte puternice, ajutate de Node și MongoDB pe backend. Este free și foarte nou, deocamdată fiind în varianta beta, deci este într-o dezvoltare continuă.
6. Meteor.js
Poți integra orice platformă în framework-ul Meteor, obținând rezultate fantastice. Acest proiect open-source ajută developerii să creeze aplicații complete de JavaScript, ca aplicații real-time chat sau social communities sau panouri custom.
Există chiar un framework de social news numite Telescope, construit pe baza Meteor. Acesta îți permite să creezi site-uri de social news sau social voting de la zero, rulând pe React sau Meteor.
7. Three.js
Animațiile 3D sunt tot mai des întâlnite și folosite de web developeri și web designeri, și nu numai. Cu toții știm de filmele create din animație 3D, dar animația web a deschis și va deschide multe frontiere noi. Pentru asta avem librăria Three.js cu ajutorul căreia poți crea animații web 3D extraordinare.
Poți construi background-uri motion-sensitive, interfețe dinamice cu elemente folosind efecte 3D de animații. Dacă ai destulă răbdare și dedicare poți crea chiar tu effectele 3D cu această librărie.
Este cea mai bună librărie pentru 3D motion pentru web, și vine cu o mulțime de exemple ajutătoare, pentru o mai bună înțelegere a funcționalității.
8. Vue.js
Închei această listă cu librăria Vue.js. Dacă ai câteva cunoștințe de front-end, sunt sigur că ai auzit de Angular JS și Ember. Dar Vue.js a căpătat multă atenție de ceva vreme.
Vue este un JavaScript MVVM framework, care diferă de construcția tipică MVC. Este mai dificil să o folosești/înveți, dar sintaxa este foarte simplă din momentul în care înțelegi cum funcționează.
Este o alegere bună și recomand ca evoluția ei să fie urmărită pe viitor, pentru că e foarte posibil să se dezvolte foarte puternic în următorii ani.
Am scris acest articol pentru web developerii care nu se mulțumesc cu puțin, care sunt în continuă dezvoltare și au rămas fără idei, în alegerea librăriei potrivite pentru crearea unei aplicații specifice.
Lasă un răspuns