Avem nevoie de un Customer Success Manager! Crezi că ești persoana potrivită?
Avem nevoie de un
Customer Success Manager!
  • Română
Scris pe 18 august, 2017
6 min timp de citire

Impactul IT în dezvoltarea orașelor inteligente din România

În ultimii ani auzim din ce în ce mai des despre orașele inteligente. Ce sunt aceste orașe inteligente și cum am putea să le catalogăm? Conform majorității, orașele inteligente sunt cele ce folosesc tehnologia pentru a eficientiza nivelul de trai al locuitorilor. 

Astfel, un oraș inteligent ar fi un oraș care fluidizează traficul cu ajutorul semafoarelor inteligente. Un oraș inteligent ar fi cel care reduce poluarea și consumul de energie prin adaptarea sistemelor la normele evoluate de tehnologie și producție. Și nu în ultimul rând, un oraș inteligent este considerat acela care reușește să îmbunătățească condițiile de sănătate și de trai (în general) ale locuitorilor săi. 

Ce caracteristici au aceste orașe inteligente?

Specialiștii spun că un oraș inteligent îndeplinește trei mari caracteristici: 

  • se axează pe inteligența umană
  • aduce în centru inteligența colectivă
  • se folosește de inteligența artificială 

Prima dimensiune face referință la oamenii din oraș. Ea presupune colectarea valorilor și dorințelor locuitorilor din oraș. Noua „clasă creativă” poate reprezenta în cadrul acestei teorii principala resursă prin care putem hrăni un oraș inteligent. *(Richard Florida, The Rise of the Creative Class and how It’s Transforming Work, Leisure, Community andEveryday Life, 2002, New York) 

A doua dimensiune se referă la comunitatea dintr-un oraș. Dacă în cazul primei caracteristici valorile erau percepute individual (creativitatea, inteligența și inventivitatea unor indivizi), în acest caz aducem în discuție o comunitate întreagă din acel oraș, care lucrează în spiritul aceleiași idei: integrarea și omogenizarea orașului pentru funcționarea sa mai eficace. Aici discutăm în principal despre instituțiile statului. * (Atlee, T. and Pór, George, Collective Intelligence by Tom Atlee and George Pór, Evolutionary Nexus:connecting communities for emergence, 2006)

Iar cea de-a treia dimensiune vorbește despre inteligența artificială aflată în mediul fizic al orașului. Aici discutăm despre rețelele de comunicații, spațiile digitale și capabilitățile online ale fiecărui oraș. Așadar, un oraș inteligent nu înseamnă doar un oraș puternic digitalizat. 

Toate orașele inteligente sunt neapărat digitalizate, însă nu toate orașele digitalizate sunt neapărat inteligente. * (Komninos 2002, 195-201)

Ei bine, în aria celei de-a treia caracteristici intervine impactul domeniului IT  în cadrul acestor orașe inteligente. 

Un oraș inteligent are nevoie de o puternică infrastructură comunicațională și de sprijin din partea industriei IT

Pentru a reuși să discutăm despre orașe inteligente, trebuie ca în fiecare dintre cele 3 direcții să se reflecte impactul puternic al tehnologizării. IT-ul este un domeniu creativ, un domeniu bazat pe obiective de eficientizare. În domeniul IT toate companiile caută soluționarea unor probleme. Astfel, este un domeniu tehnic și foarte axat pe soluții.

Tocmai de aceea orașele au fost extrem de avantajate de impactul IT, deoarece comunitățile profesionale din acest domeniu întrunesc toate cele 3 caracteristici pe care ar trebui să le aibă un oraș inteligent. Așadar, tot ce au avut de făcut aceste comunități a fost să scaleze întreaga comunitate la nivel de oraș. 

Oamenii și-au pus la dispoziție inteligența și creativitatea lor în sprijinul întregii comunități reprezentate de companie. Iar compania a expus orașului cele mai eficiente soluții pentru a gestiona problemele apărute în diversele sisteme urbane. 

Astfel, prin prisma deschiderii orașelor și a autorităților și cu ajutorul comunităților creative și axate pe soluții din mediul IT, putem discuta despre apariția primelor orașe inteligente în România. 

 

Clujul în topul celor mai puternice orașe inteligente din România

Clujul a fost unul din pionierii acestui sistem de oraș smart în România, alături de Oradea și de București.  Însă, datorită resurselor și dezvoltării continue a comunității IT în Cluj, acesta a preluat în cele din urmă frâiele și a extins sistemul de oraș inteligent la noi standarde, apropiindu-se de orașele inteligente din Vestul Europei. 

Întâi a început cu sistemul de transport. UBER a fost prima dovadă, alături de sistemul de car sharing Get a Pony. Aceste două companii au arătat că se poate! Clujul a început să abordeze astfel problema traficului și a încercat, prin sisteme IT de înaltă perforamanță și prin soluții eficiente, să rezolve această problemă. 

De asemenea, instituțiile statului s-au arătat deschise față de implementarea unui sistem digital de emitere a documentelor. Așadar, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire pot fi obținute acum online. 

Există chiar și o aplicație inteligentă care te anunță câte parcări mai sunt disponibile în diverse zone ale orașului. Iată, așadar, o dovadă că se pot rezolva și probleme mai vaste cu ajutorul IT-ului, nu doar proiectarea de site-uri și de aplicații mobile pentru companii. 

 

Oradea – orașul unde te căsătorești online

Oradea a ales să fie o variantă mai romantică a unui oraș smart. Așadar, a implementat un sistem prin care programările pentru cununia civilă se pot face online. 

Tot online poți depune actele necesare pentru eliberarea cărții de identitate. Aceste soluții au eficientizat cu mult activitatea administrației publice și au scutit oamenii de un efort suplimentar și de cozi infernale. Orădenii se simt foarte mândri de acest sistem, conform declarațiilor din presă. 

București – Civic Alert și semafoare de 20 de milioane de euro

Nici Bucureștiul nu s-a lăsat mai prejos. În 2007 – 2009 a implementat un sistem de trafic inteligent, iar rețeaua de semafoare dirijate digital a costat capitala peste 20 de milioane de euro. Iar câțiva ani mai târziu, câțiva tineri creativi au oferit șansa bucureștenilor să poate semnala autoritățile online cu privire la diverse probleme, prin aplicația mobilă Civic Alert.

 

Iar asta nu este tot. Reprezentanții autorităților din aceste orașe promit investiții gigant în sisteme de iluminat inteligent și în pubele inteligente. Iar impactul tehnologiei în crearea unor asemenea sisteme și în elaborarea programelor smart city ar urma să crească în acest mod de la an la an.

Iată așadar cât de important este domeniul IT în dezvoltarea și eficientizarea fiecărei ramuri din orașele României. Acest lucru poate explica și de ce IT-ul începe să reprezinte un adevărat pol economic al României. Pentru mai multe detalii despre acest lucru și pentru mai multe noutăți din domeniu IT, accesați blogul nostru! 

 

BLOGUL BABUINILOR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Începe Proiectul TăuStart your Project