Avem nevoie de un Customer Success Manager! Crezi că ești persoana potrivită?
Avem nevoie de un
Customer Success Manager!
  • Română
Scris pe 31 ianuarie, 2018
3 min timp de citire

Gmail și autentificarea în doi pași – statistici șocante despre securitatea mailului tau

Știm că securitatea este una dintre cele mai noi probleme și, totodată, unul dintre cele mai discutate subiecte în mediul online. Google are mereu ceva de spus în această direcție. În ultimele zile specialiștii departamentului de Secuitate Google atrag atenția asupra unei noi probleme. Însă, de această dată, problema este declanșată de comportamentul utilizatorilor, nu de vreun hacker sofisticat.

Este vorba despre procesul de autentificare în doi pași. Gmail, unul din primele servicii ale Google care a pus la dispoziție acest tip de autentificare, arată îngrijorător în acest sens. Departamentul de securitate a rulat câteva statistici pentru a evidenția utilizatorilor la ce pericole se expun, iar rezultatele sunt șocante.

90% Dintre utilizatori nu au setată autentificarea în 2 pași!

Deși este o operațiune de doar câteva minute, pe care Google o pune la dispoziție și chiar o încurajează, doar 10% dintre utilizatori o folosesc. Este de-a dreptul inacceptabil. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme de securitate atunci când vine vorba de spargerea unui cont de email.

Iar de vină sunt tocmai utilizatori, care din comoditate nu își setează o astfel de caracteristică extrem de importantă. Autentificarea în doi pași reprezintă o setare inclusă de Google în cadrul serviciilor, tocmai pentru a proteja informațiile stocate de utilizatori.

Ea presupune ca după introducerea parolei, userul să mai tasteze un cod de câteva cifre. Acest cod ar urma să fie expediat utilizatorului prin SMS. Acest pas ar putea îngreuna cu mult spargerea unui cont de Gmail. Însă peste 90% din utilizatori omit folosirea lui.


Mai multe lucruri despre SECURITATEA ONLINE puteți învăța și aici.


Când au fost întrebați de ce nu își forțează utilizatorii să accepte setarea, iată ce au răspuns cei de la Google!

Grzegorz Milka a fost întrebat la Usenix Enigma 2018 de ce Google nu-și forțează utilizatorii să facă tranziția la autentificarea în doi pași, răspunsul a fost cât se poate de simplu. Google nu dorește să își piardă utilizatorii, mai ales din cauza unui proces care se bazează extrem de mult pe intuiție. Până la urmă, sunt datele utilizatorilor în joc. Dacă lor nu le pasă, de ce ar acționa Google contrar voinței lor?

De cealaltă parte, pentru compania Apple a devenit aproape imposibil să folosești un serviciu fără autentificarea în doi pași. Totuși, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi ce alegem. Google oferă soluția, gratis, extrem de ușor de implementat. Dacă noi nu alegem să o implementăm, în doar câteva minute, este problema noastră.

Voi cum procedați? Aveți activată autentificarea în doi pași?

Dacă doriți să vedeți mai multe despre acest proces sau despre declarațiile Google cu privire la acest subiect, verificați articolul de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Începe Proiectul TăuStart your Project