Iti place sa dezvolți oameni? Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Iti place sa dezvolți oameni?
Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Scris pe 9 august, 2017
5 min timp de citire

FBI și Europol închid 2 dintre giganții de comerț negru de pe Deep Web!

Deși în România utilizatorii tind să-și împartă peste 50% din timpul petrecut online între Facebook și YouTube, internetul nu este doar cel pe care îl știm noi. Nu este nici pe departe doar ceea ce cunoaște Google și celelalte motoare de căutare. 

Internetul este o rețea extrem de extinsă, iar peste 70 – 80% se presupune că ar fi necunoscută. Acest procent reprezintă internetul ascuns – Deep Web-ul. Deep Web-ul este o rețea de site-uri și portaluri informatice ascunse, neindexate de motoarele de căutare, care pot fi accesate doar prin intermediul anumitor softuri și pe anumite adrese. 

Acestea nu sunt domenii cu extensii normale (.com, .org, .net etc). Ele poartă de obicei extensii ciudate, iar adresele sunt o înșiruire de coduri. În 1995 a apărut proiectul TOR, început, după unele surse de armata americană, pentru a putea comunica peste granițe într-un sistem codat. Acest proiect s-a bazat pe conceptul Onion Routering. Acest proiect a lansat pentru prima oară o poartă spre Deep Web, putând accesa prin intermediul software-ului specific site-urile din deep web, cu extensia .onion 

Site-urile din deep web conțin în general conținut secret (documente guvernamentale, fișiere secrete de stat), dar și o largă rețea de site-uri de pe piața neagră (aprox 10.000 după unele surse). Aceste site-uri se ocupă cu activități de comerț negru: arme, droguri, carduri fraudate, informații etc. 

O întreagă rețea de comerț negru pe baza Deep Web

În cadrul acestor afaceri negre se vând anual sute de mii de arme, substanțe interzise și se controlează chiar atacuri teroriste și războaie informaționale. Activitatea principală în cazul acestor portaluri este phishing-ul. Iar informațiile obținute sunt folosite pentru a favoriza anumite tranzacții ascunse și pentru a controla diverse situații internaționale de risc.

Operațiuni de siguranță cibernetică pentru destructurarea rețelei 

În ultimele săptămâni, mai multe agenții guvernamentale din întreaga lume au dezvoltat o acțiune de destructurare a rețelei Deep Web, țintind două dintre cele mai mari platforme de e-commerce ilegal: Alphabay și Hansa Market. Acestea erau recunoscute în Deep Web pentru activitățile ilegale de tranzacție cu arme, droguri și carduri false. 

Întreaga investigație a însemnat cea mai puternică acțiune de siguranță cibernetică la nivel global împotriva unor rețele online din Deep Web. Operațiunea a fost derulată în peste 10 tări, printre care: SUA, Marea Britanie, Franța, Canada, Olanda, Thailanda, Israel și altele. 

Prin intermediul browserului TOR și cu ajutorul unor programe speciale, FBI s-a chinuit ani de zile să localizeze serverele Alphabay și Hansa și să poată trece site-urile pe linie moartă. În cele din urmă activitatea a avut un succes fulminant, eliminând de pe piața neagră cele două bazaruri. 

Alphabay a efectuat tranzacţii de peste un miliard de dolari de la înfiinţarea în anul 2014, confirmă Agenţia UE a poliţiei (Europol), vânzările fiind în bitcoin sau în alte criptomonede. Alphabay avea zilnic tranzacţii cuprinse între 600.000 şi 800.000 de dolari, potrivit studiilor efectuate de Nicholas Christin, având o amploare de două ori mai mare decât Silk Road, celebrul site al Internetului obscur închis de autorităţi în anul 2013.

Oficialii au reușit să capteze și să preia controlul asupra rețelelor pe 4 iulie. Iar în cel din urmă, fondatorul Alphabay, Alexandre Cazes, un canadian în vârstă de doar 25 de ani, a fost arestat în Thailanda, acolo unde trăia incognito. 

Din păcate, acesta nu a mai ajuns la perioada de judecată, deoarece săptămâna trecută a fost găsit mort în celula închisorii, în ceea ce pare a fi o sinucidere, după cum declară autoritățile. Alphabay comercializa lunar peste 250.000 de unități de droguri diverse și peste 100.000 de carduri furate și falsificate. 

 

Astfel, operațiunea a fost un real succes prin închiderea acestor 2 giganți de pe piața neagră din Deep Web. Totuși, oare care au fost consecințele acestei operațiuni? 

 

Declanșatorul unui nou lider în Deep Web

Imediat după închiderea celor 2 site-uri, un nou lider de pe Deep Web a preluat căutările și a reieșit la lumină în atenția anchetatorilor. Este vorba despre Dream Market. Acest site a iești la iveală acaparând în doar o lună peste 98.000 de afișări.

Dream Market este unul dintre cele mai vechi site-uri din Deep Web, conform specialiștilor. După 20 iulie, data oficializării operațiunii, a reieșit fulgerător pe piață Dream Market. În doar 2 – 3 zile acesta a ajuns pe locul 1 în căutările Deep Web.

Așadar, noua provocare a autorităților este să urmărească activitatea Dream Market și să lanseze o nouă operațiune de securitate cibernetică pentru a-l închide. Conform autorităților și specialiștilor, era normal ca un site să preia întreaga autoritate în urma închiderii giganților Alphabay și Hansa.

Există tot mai multe dovezi că atunci când o piață ilegală din dark web este închisă, afacerile ilicite sunt redirecționate rapid spre alte site-uri încă active”, a comentat subiectul Elad Ben-Meir, șeful de marketing al firmei israeliene de securitate cibernetică CYBERINT, care a efectuat pentru BBC studiul de piață.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project