Iti place sa dezvolți oameni? Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Iti place sa dezvolți oameni?
Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Scris pe 24 mai, 2018
6 min timp de citire

Cum influențează inteligența artificială viitorul web designului?

În ultima vreme, din ce în ce mai multe discuții se aprind pe seama Inteligenței Artificiale (AI). Acesta pare a fi un domeniu extrem de fascinant, care deja își aduce aportul la schimbări radicale în multe alte domenii. În ziua de azi, consumatorii și clienții așteaptă lucruri personalizate, la orice nivel. Se pare că tocmai aici intervine puterea reală a inteligenței artificiale. 

AI a fost deja aplicată multor industrii și deja și-a demonstrat eficiența. Totuși, ce ar putea aduce nou inteligența artificială în web desing? Ei bine, specialiștii cred că viitorul arată luminos. Iată principalele căi prin care inteligența artificială ar putea influența viitorul web designului:

Virtual Power

Realitatea virtuală, expunerea 3D și formatele HD derivate din acestea sunt pe prim plan când discutăm de capabilități AI. Un site care să prezinte, spre exemplu, un produs într-o variantă 360 grade sau realizarea unui Tur Virtual în momentul accesării unui site de imobiliare, toate acestea par a fi lucruri care deja le au în comun AI-ul și Web Designul. Acestea sunt doar începutul, însă. 

Cortana, Siri, Hay Google sunt doar alte exemple care își asistă utilizatorii în realizarea a tot felul de taskuri. Iată, așadar, că impactul inteligenței artificiale se face deja simțit. Astfel de aplicații nu doar își demonstrează capacitatea de a rezolva taskuri, ele sunt foarte utile și prin faptul că eficientizează enorm consumul de timp necesar realizării unui lucru. Eficiența și utilitatea este indiscutabilă în aceste cazuri. 

Despre Virtual Reality și aspectele pozitive ale acestui domeniu am mai discutat și aici.

Web Design automatizat

Pe baza capacităților AI, unele companii au introdus deja o platformă de site-uri Do-it-yourself, cum ar fi The Grid. Această platformă construiește un site web perfect funcțional,  care poate lua deciziile relevante de proiectare în întregime, în funcție de inteligența artificială. Acesta analizează în mod inteligent conținutul site-ului pentru a identifica un aspect al designului, un font, culori, șablon al temei etc. reunind apoi toate aceste elemente pentru a face un site perfect, un site atractiv, luând decizii inteligente de proiectare.

Iată că în scurt timp o să ajungem să facem deja diferențe între site-uri lucrate de web designeri specializați și site-uri ready-made făcute de platforme. Bineînțeles că aici există și avantaje și dezavantaje. Dacă vrei să știi ce poate face un web designer sau un web developer și sistemele AI nu vor reuși să facă niciodată, citește acest articol: https://www.baboon.ro/web-designer-vs-web-developer/

Crearea conținutului pe baza abilităților cognitive

Și sistemele AI au capacitatea de a interacționa și percepe lucrurile din jur, cu ajutorul unor senzor speciali IoT. Astfel, un sistem de inteligență artificială va putea percepe și lista culori, sunete, text, așa încât să le însumeze într-o pagină de website perfect funcțională.

Așadar, inteligența artificială poate crea programe care să realizeze conținut pentru un site web. Gândește-te că un computer cu acces la internet are de fapt acces la aceleași informații la care ai și tu. Le va putea culege singur pentru a realiza conținutul necesar, pentru care primește comanda. 

Înțelegerea contextului

Una dintre principalele diferențe între un program neeficient și un algoritm inteligent este aceea că cel dintâi va declanșa aceeași succesiune de sarcini, fără a lua în considerare contextul. Dacă cereți ca programul să picteze o anumită imagine cu albastru, atunci va face ceea ce tocmai i-ați cerut. Dar un algoritm inteligent înțelege ceea ce solicitați și alege nuanța pe baza contextului, putând astfel să ia decizii în ceea ce privește designul web complet și tema sa coloristică.

Acest lucru pare a fi un real ajutor pentru alegerea culorilor și pentru potrivirea pozelor în web design. Un program poate percepe până la 16 milioane de culori, ochiul uman nereușind să diferențieze între multe din aceste nuanțe. Chiar dacă le percepem, nu le putem folosi, neidentificând codul specializat pentru fiecare dintre ele. Un program bazat pe algoritmi poate. 

Consistența în web design

Cele mai multe probleme în web design apar de multe ori din prisma consistenței. Spre exemplu, în cazul pozei unui avion în aer, aripile sunt disproporționate sau milimetric așezate asimetric. Un ochi uman nu va avea putere să perceapă acest lucru, însă în poza de ansamblu el va fi observat de un robot, cu foarte mare ușurință, așa încât eroarea va fi eliminată. 

Astfel de erori se vor marca de către roboți ca o inconsecvență și se vor rezolva, utilizându-se o combinație de abilități de învățare și o serie de abilități de conștientizare a contextului. 

Identificarea structurilor

Algoritmii moderni de inteligență artificială pot diferenția chiar și cele mai mici modificări ale imaginilor. Imaginile sunt alcătuite din pixeli minusculi. Fiecare pixel reprezintă proprietățile sale și este foarte eficient în crearea piesei finale. Desigur, oamenii nu pot vedea în pixeli, pentru a putea spune cu ușurință diferența dintre pixeli.

Dacă afișați o serie de imagini cu diverse persoane și obiecte unui robot, veți conștientiza că acesta va citi pixelii pe fiecare imagine și va identifica o structură sau o metodă tipică, un tipar. Odată ce identifică tiparul, el poate apoi să fie utilizat pentru a identifica orice imagine fără titlu care are aceeași persoană sau obiect în ea.

Prin aceste programe, AI poate fi instruită pentru a identifica aceleași structuri sau metode pe site-uri similare. De exemplu, fiecare motor de căutare va avea o opțiune de căutare și fiecare site de rezervare a călătoriei va avea un formular de rezervare. Acum, AI poate căuta blocurile HTML pentru a comunica motorului de căutare locația exactă a formularului de rezervare de pe mai multe site-uri de rezervare a călătoriilor, în mod simultan. 

Iată până unde s-a ajuns! Iar specialiștii sunt încântați, deoarece acestea reprezintă doar primele lucruri pe care inteligența artificială le poate face pentru web design. Multe stau încă să apară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project