Iti place sa dezvolți oameni? Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Iti place sa dezvolți oameni?
Aplică acum la poziția noastră de Coach!
Scris pe 24 iulie, 2016
5 min timp de citire

Cum aleg un domeniu si gazduirea pentru site-ul meu

In momentul in care doresti sa-ti lansezi afacerea online trebuie sa stii ca nu doar realizarea site-ului ar trebui sa te preocupe. Site-ul acela, odata realizat, trebuie sa fie vizibil pentru vizitatorii sai, asa incat trebuie sa apara in reteaua WorldWideWeb.

Pentru a aparea online va avea nevoie de 2 chestiuni de care va trebui sa te ocupi in prima faza, chiar inaintea realizarii site-ului.

Va trebui sa alegi un domeniu si serviiciile de gazduire pentru site-ul tau, adica hosting-ul. Fiecare dintre aceasta este importanta in felul ei, iar mai jos vei gasi niste lucruri pe care ar fi bine sa le stii atunci cand faci aceste alegeri.

Cum alegi un domeniu?

Cea mai importanta regula in ceea ce priveste alegerea unui domeniu pentru site-ul tau este reprezentata de memorabilitatea acestui domeniu. Cu cat este mai usor de tinunt minte si de reprodus verbal, cu atat este mai avantajos pentru site-ul tau. Te vei putea diferentia usor astfel, iar afacerea ta isi va stabili relativ rapid o pozitie de brand prin reprezentativitatea domeniului pe piata.

De asemenea, cand alegi un domeniu, este important ca acesta sa fie foarte scurt. Exista anumiti specialisti  in web care atesta faptul ca succesul fulminant pe aceasta piata este mult mai vizibil in cazul site-urilor care poseda domenii formate din 3 sau 4 litere (emag.ro, cel.ro, e-on.ro etc).

Este cel mai indicat ca domeniul sa reflecte exact numele afacerii. Daca acest lucru nu este posibil, atunci este bine sa tineti cont de aspectele mentionate mai sus. Insa numele domeniului nu reprezinta singura problema.

Ce alegi intre .ro, .com si alte extensii?

Aici problema este mai simpla. Daca site-ul tau este adresat exclusiv Romaniei si nu ai absolut niciun plan de extindere la nivel international, un domeniu .ro este perfect. Il poti inregistra pe orice site cu autoritate in domeniu, cel mai cunoscut fiind ROMARG. Daca doresti sa iti pozitionezi afacerea la nivel international sau mai ales daca site-ul tau are tangente la nivel de continut cu limba engleza, domeniul .com este cel ce ti se potriveste cel mai bine. 

ATENTIE!

Extensia domeniului tau nu influenteaza in niciun fel pozitionarea site-ului in motoarele de cautare sau indexarea acestuia!

Pentru a pozitiona cat mai bine site-ul si pentru a influenta indexarea este nevoie de continut relevant, de structurare a site-ului si de strategii de SEO cat mai eficiente. Mai multe detalii pe acest subiect poti consulta aici.

Exista cu adevarat cote pe care Google le plaseaza domeniilor, insa acestea sunt calculate in functie de vizibilitatea lor, de cate domenii sunt inregistrate cu acea extensie sau in functie de alti algoritmi, insa indexarea site-ului si pozitionarea sa in Google nu depinde de extensia folosita.

Mai multe detalii despre inregistrarea unui domeniu si despre recomandarile Baboon gasesti aici.

Cum alegi serviciul de hosting?

La fel cum fiecare document din calculatorul tau este salvat pe hard-disk-ul PC-ului, exact in acelasi mod va trebui sa salvezi tot ce scrii, postezi, creezi pe un site (text, poze, articole de blog, grafice etc) pe un server, pentru ca acest continut sa fie disponibil 24/24 – 7/7 pentru vizitatorii tai.

Acest lucru se face prin accesarea unui serviciu de gazduire pentru site-ul tau, respectiv hosting web.

O firma specializata in oferirea acestor servicii va gazdui tot continutul site-ului tau pe un server, pentru a fi pus la dispozitie permanent catre publicul larg.

Exista anumiti factori decizionali in momentul in care accesezi un astfel de serviciu:

  • Credibilitatea si profesionalismul de care da dovada firma de hosting aleasa.

In momentul in care achiti o taxa lunara pentru acest serviciu de hosting, vrei sa ai o garantie a faptului ca site-ul tau va fi online si nu se va prabusi in momentul in care va trebui sa sustina un anumit numar de vizitatori. Firmele serioase de hosting ofera servicii cu adevarat profesioniste si pun la dispozitie diverse solutii in ceea ce priveste serverul, pentru a se asigura ca site-ul tau va ramane online si nu vor exista probleme de incarcare.

  • Alegerea unui server comun sau a unui server dedicat

Poti alege sa-ti tii continutul site-ului pe un server care este impartit intre mai multe site-uri, insa cu un efort financiar mai mare poti alege un server dedicat, care sa fie pus la dispozitie de catre firma exclusiv pentru afacerea ta. Acest lucru este recomandat in cazul adevaratelor portaluri online (site-uri care aduna in jurul lor milioane de vizitatori lunari si a caror activitate este cu adevarat intensa), insa de asemenea poate reprezenta si o solutie pentru un magazin online destul de mare sau pentru un site de prezentare cu multi vizitatori sau un blog cu activitate intensa. 

  • Controlul pe care doresti sa-l ai asupra server-ului.

Este bine cunoscut faptul ca daca alegi un server comun, un server de shared hosting, atunci controlul va fi unul minimal. Mai multe site-uri vor imparti acelasi server si vei avea acces limitat la server si la proprietatile sale.

Exemplu concret: Este aceeasi situatie ca atunci cand stai la bloc, intr-un apartament. Tu vei avea acces doar la apartamentul tau, desi blocul este un tot unitar format din zeci de apartamente, iar el este administrat ca o singura locatie. Controlul tau va fi limitat.

Exista insa si situatia in care tu poti avea control deplin asupra serverului si vei putea controla pop-up-urile, aplicatiile si modulele ce doresti sa le folosesti sau nu. Aceasta solutie presupune accesarea unui server dedicat.

Exemplu concret: Aceasta situatie poate fi comparata cu locuinta proprie. Tu locuiesti la casa si ai propria curte, ingradita si separata de ce a vecinului, iar controlul tau este unul total asupra a ceea ce ai in curte si asupra cui doresti sa mai primesti in casa ta.

            Pentru mai multe detalii si pentru sfaturi cu privire la inregistrarea unui domeniu si alegerea unui hosting potrivit, poti apela cu incredere la specialistii Baboon Web Design. Noi suntem aici sa facem impreunacu tine alegerea potrivita pentru afacerea ta.

2 răspunsuri la “Cum aleg un domeniu si gazduirea pentru site-ul meu”

  1. Maxim spune:

    Mergi pe gazduire gratuita pentru inceput

  2. Adrian Bolocan spune:

    Atâta timp cât prețurile sunt așa accesibile, nu cred că merită să mergi pe „free”, Maxim! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project