Ești full-stack developer? Alătură-te ca specialist în echipa noastră!
Full-stack developer?
Alătură-te echipei noastre!
Scris pe 15 ianuarie, 2017
4 min timp de citire

Controlul numelui de domeniu: setarea și administrarea unui domeniu .ro

Controlul numelui de domeniu

Te-ai întrebat vreodată cum poți să înregistrezi și să administrezi un domeniu? Controlul numelui de domeniu se face foarte simplu, urmând doar câțiva pași simpli. Poate fi făcut de oricine, nu trebuie să ai foarte multe cunoștiințe tehnice pentru a înregistra și pentru a administra un domeniu.

Așa cum spuneam în articolul Cum rezerv un domeniu pentru site-ul meu?, pentru înregistrarea unui domeniu este necesar în primul rând să te decizi ce fel de domeniu dorești: .ro, .com, .net, etc. În acest articol noi vom trata doar înregistrarea și administrarea domeniului .ro .

În aceeași ordine de idei, vă este util și articolul Cum aleg un domeniu si gazduirea pentru site-ul meu.

Înregistrarea domeniului

În cazul în care nu cumperi domeniul de la o terță parte (în general firmele de hosting oferă acest serviciu), acesta se poate înregistra cel mai simplu direct la Agenția Națională de Administrare Domenii ROTLD, urmând pașii de mai jos:

 1. Accesare link ROTLD: http://rotld.ro/
 2. Accesare câmp Înregistrare Domeniu Nou
 3. Completăm numele domeniului dorit                                
 4. Introducem codul de verificare
 5. Click pe Verifică disponibilitatea domeniilor

 

 

*Notă: putem introduce maxim 5 domenii într-o singură verificare

În cazul în care unul dintre domeniile completate este liber, vei întâmpina pagina alăturată, în care ești rugat să alegi un domeniu care este disponibil și să continui înregistrarea cu acesta.

Domeniile care nu sunt disponibile îți vor apărea cu eroare marcată cu roșu.

 

 

Ulterior vei găsi pagina de Termeni și Condiții, cu care va trebui să fii de acord, pentru continuarea înregistrării. De asemenea va trebui să alegi tipul de entitate juridică, atât pentru deținătorul domeniului, cât și pentru facturare.

Ultimul pas este completarea datelor, unde va fi necesar să completezi toate câmpurile marcate cu semnul *. Atenție la modul de completare număr de telefon, acesta trebuie să fie în formatul (+40.213160762). După ce completezi toate datele și bifezi căsuțele necesare, vei apăsa butonul ”Trimite comanda fermă de înregistrare” și voilà, primești deja o factură proformă pe mail, pe care trebuie să o platești în maxim 30 de zile de la înregistrare!

*Notă: domeniul va deveni activ doar după ce se confirmă plata, iar ROTLD îți trimite mesajul de confirmare în acest sens.

Setare Nameservere domeniu

Odată domeniul înregistrat, acesta trebuie direcționat către serverul unde se vor afla fișierele site-ului. În cazul în care domeniul este cumpărat de la o firmă de hosting, acesta va avea deja nameserverele setate. În caz contrar, va fi nevoie să urmați pașii de mai jos:

 1. Accesare link ROTLD: http://rotld.ro/
 2. Accesare câmp Administrare Domenii / On-line
 3. Completăm numele domeniului și parola setată la înregistrare
 4. Introducem codul de verificare
 5. Click pe Continuă

 

 

Dacă am introdus datele corect, ne vom afla deja în panoul de administrare al domeniului. Pentru setarea sau schimbarea namesreverelor va fi nevoie să:

 1. Accesăm meniul Nameservers, la fel ca în imaginea alăturată
 2. Completăm nameserverele primite de la firma de hosting – ATENȚIE, pot fi 2 sau 3, trebuie completate toate și în ordinea primită
 3. Accesăm butonul Actualizează
 4. Completăm cheia de confirmare primită pe mail, în câmpul ”Formular de confirmare”

 

 

Domeniul este setat!

Așadar, aceștia sunt pașii care ar trebui urmați pentru controlul unui domeniu .ro . Nu pare așa de complicat, nu?

În cazul în care nu de descurci, unul dintre reprezentanții Baboon Web Design îți va sta la dispoziție la telefon pentru a te ajuta să înregistrezi și să setezi domeniul. De asemenea îți stăm la dispoziție și pentru crearea unui website de prezentare sau realizarea unui magazin online, tot ce trebuie să faci este să ne contactezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project