Ce reprezintă uptime-ul serverului și la ce anume trebuie să fii atent?

Atunci când alegi un serviciu de hosting, trebuie să fii atent la diverse chestiuni stipulate în contract. Una dintre cele mai importante astfel de chestiuni este „UPTIME-ul” serverului. Acest termen delimitează TIMPUL ÎN CARE SITE-UL TĂU VA FI ONLINE pe server.

Cu alte cuvinte, atâta timp cât serverul funcționează și afișează site-ul, acela este considerat un timp de UPTIME. Când site-ul tău este picat, acesta este în timpul de DOWNTIME al serverului.

 

ATENȚIE: Niciun server nu va putea garanta un UPTIME de 100%!

Acest lucru se întâmplă din mai multe considerente. Fiecare server are nevoie de mentenanță, de reparații. Poate un server se restartează, poate se întâmplă o situație în care providerul de energie electrică are probleme, lăsând astfel serverele în imposibilitate de a funcționa.

Majoritatea firmelor de hosting garantează însă un UPTIME DE 99,5 – 99,9%.

 

La ce trebuie să fii atent însă atunci când se face referire la acest UPTIME de 99,5 – 99,9%?

Fii atent la cum se raportează UPTIME-ul: la zi, la lună, la an.

O să observi, deși pare ilogic matematic vorbind, faptul că un lucru înseamnă să nu fii online 10 minute într-o zi, iar cu totul alt lucru înseamnă să nu fii online o săptămână dintr-un an. 

Uptime-ul de 99,5% înseamnă că din 24 de ore vei fi offline câteva minute În timp ce anual vorbind, vei fi offline câteva zile. Iată că  în aceste zile site-ul tău va fi invizibil pentru potențialii clienți. Ai grijă ca acestea să fie segmentate în ședințe de mentenanță sau timpi de downtime alocați în așa fel încât site-ul tău să nu aibă de suferit.

Situație concretă:

Calculul unui uptimde de 99% raportat la o lună:

Într-o lună avem 30 de zile ×24 ore ×60 de minute, adică 43200 de minute.

 99% din 43200 înseamnă 43200×0.99 = 42768 de minute. Diferența dintre 43200 și 42768 este de 432 de minute. Așadar, site-ul tău ar urma să fie online toată luna, mai puțin 432 de minute. Asta înseamnă exact 7 ore și 12 minute.

Iată că la o simplă lună poți pierde aproape o zi din timpul petrecut online de site-ul tău. Așadar, ai mare grijă ce anume stipulează contractul și cum poți negocia serviciile de hosting. 

Cum puteți verifica uptime-ul site-ului?

Există un serviciu gratis (Site Uptime) care îți permite să verifici serviciile de hosting oferite pentru site-ul tău. Este foarte important ca site-ul să fie uptime toată ziua, iar timpii de downtime să fie în timpul nopții, atunci când site-ul nu are potențial trafic, iar clienții sunt departe de a intra pe el.

Dacă o perioadă de downtime se întâmplă în prime-time-ul traficului către site-ul tău, poți pierde mii de euro în vânzări. Iar în condițiile în care te raportezi la trafic, poți pierde sute de vizite într-un minut sau chiar mii de vizite în cele câteva minute în care site-ul tău pică offline.

 

Pentru mai multe detalii despre serviciile de hosting, despre ce înseamnă acestea și despre pachete de hosting de calitate, poți contacta echipa de babuini. Vrei să-ți găzduiești site-ul în siguranță și să-i asiguri o prezență online pentru cât mai mult timp, contactează-ne! 

  • 0 Корисниците го најдоа ова како корисно
Дали Ви помогна овој одговор?

Понудени резултати

5 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare când alegi hostingul

Alegerea hostingului este un pas extrem de important în lansarea afacerii tale online. Locul în...

5 probleme de hosting - cele mai des întâlnite!

Atunci când te hotărăști să-ți lansezi o afacere online, hostingul este una dintre cele mai...