Află care sunt cele mai scumpe site-uri din România!
Fiind ancorați în lumea web designului și în mediul online, suntem foarte des interesați de noutățile din domeniu. Așadar, în ultima vreme, am fost interesați să vedem și să împărtășim cu voi o informație cel puțin interesantă. Ne-am dorit să expunem cititorilor care sunt cele mai scumpe site-uri din România.
Am descoperit în cadrul acestei cercetări un lucru foarte interesant. Cele mai scumpe site-uri din România nu sunt neapărat și cele mai performante. Ba chiar veți observa faptul că site-ul pentru care s-a plătit (la propriu) o geantă de bani, a obținut din partea specialiștilor un calificativ absolut incredibil.
Așadar, am căutat cât mai multe surse care să ateste informațiile găsite de către noi și am aflat următoarele:
- cele mai scumpe două site-uri din România au costat împreună peste 10 milioane de euro;
- ambele sunt site-uri realizate prin intermediul unor contracte cu statul;
- unul din cele două a fost finanțat printr-un proiect Phare – fonduri europene investite în proiectul de „Asistenţă Tehnică pentru sprijinirea sectorului IMM în România“;
- în ziua lansării unul din site-uri s-a bucurat de 1400 de vizitatori unici;
- construirea unui astfel de site s-a realizat în 2.706 zile, iar echipa de specialiști programatori a reunit 46 de oameni. Aceștia au fost plătiți cu suma extraordinară de 1.824.605 euro;
- cel mai scump site din România s-a lansat cu 2 ani întârziere față de data stabilită inițial.
Așadar, care sunt cele mai scumpe site-uri din România?
Cel mai scump site realizat în România este platforma e-Romania. Acest portal a costat nici mai mult nici mai puțin de 8 milioane de euro. Acești bani au provenit din bugetul public, conform Ministerului pentru Societatea Informaţională. Site-ul a avut un scop foarte bine delimitat, anume acela de a reprezenta un portal „care să încurajeze participarea simplului cetăţean la ceea ce numim e-guvernare”.
Voi ce părere aveți despre această investiție?
Specialiștii de la GPeC au realizat un audit pentru acest site, luând în calcul de la pagini, căutare, login, aspecte juridice, până la elemente de securitate sau SEO. Nota obținută la acest audit a fost 3.72 din 10. Acestea sunt practic performanțele site-ului e-România în conformitate cu criteriile de performanță atestate în mediul online de către autoritățile competente.
Întreg studiul, dar și motivarea notei și declarațiile membrilor comisiei de audit pot fi găsite aici și aici.
Al doilea site extrem de scump realizat în România: 2,5 milioane de euro pentru 70 de unici!
Al doilea site extrem de scump realizat în România a însemnat un eșec mai vizibil. Este vorba despre portalul business-entrepreneur.ro, lansat de către Guvern. Acesta a costat nici mai mult nici mai puțin de 2.5 milioane de euro.
„Deşi la dezvoltarea acestui portal au contribuit 46 de experţi timp de 13 luni şi s-au cheltuit 2,5 milioane de euro, rezultatele au fost extrem de slabe. În primele luni după finalizare, site-ul a reuşit să atragă numai aproximativ 70 de vizitatori unici pe zi, motiv pentru care s-a decis că este necesară revitalizarea acestuia” – Acestea au fost rezultatele complete în urma realizării site-ului.
Conform Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), lucrările realizate la acest site au fost susținute, iar bugetul a fost motivat de către achiziţionarea a 15 servere, a unei platforme Oracle, a cinci laptopuri, cinci monitoare, un retroproiector şi două imprimante.
Voi ce părere aveți?
Concluzia acestui articol este că nu are nicio importanță cât investești într-un proiect de prezentare online a unui produs / serviciu sau a unei instituții. Tot ce contează este cum investești acei bani și care sunt rezultatele reflectate de investiție.
Dacă dorești un site cu adevărat profesionist, fără să cheltui averi colosale și fără a-ți face grijă pentru rezultate, contactează-ne!
Opt milioane de euro este o suma colosala pentru un site atat de simplu(e-Romania),avand in vedere ca,cu cele mai noi tehnologii in materie de web development un site ca acela se realizeaza in maxim 5 zile de catre o echipa de minim 5 persoane…Eu cred ca cei 8 milioane putea sa ajunga ca sponsorizare in alte domenii (ex : medicina si educatie).
Mda… Din pacate asta este tara in care traim. Fac doar o precizare la cele spuse de tine: cred ca cu o echipa de 5 persoane 5 zile iesea ceva mult mai frumos decat este acum e-romania