Avem nevoie de un ”guru” în graphic design! Crezi că ești persoana potrivită?
Avem nevoie de un
”guru” în graphic design!
Scris pe 25 februarie, 2018
7 min timp de citire

#beastlist Top Siteuri de Anunțuri – Exemple Așa DA vs. Așa NU

Seria #beastlist continuă. Astăzi am pregătit ceva mai special: o viziune comparativă. Deși, conform studiilor, peste 50% dintre românii cu acces la internet petrec timp pe diverse siteuri de anunțuri ale României, nișa aceasta pare deja ocupată. Site-uri precum OLX, Okazii sau altele par a nu mai lăsa loc de intrare pe această piață.

Totuși, pe noi nu ne-a interesat nici acum notorietatea. Am dorit să exemplificăm pe baza principalelor site-uri de anunțuri din Ro cum ar trebui să arate un astfel de site, din punct de vedere al designului și al navigării.

Așadar, astăzi #beastlist vă propune spre analiză 10 site-uri de anunțuri din România. Haideți să identificăm împreună situațiile Așa DA vs. Așa NU.

Așa NU!

10. Pe locul 10 al acestui top, în ultima poziție, un perfect exemplu pentru Așa NU este site-ul etim.ro. Acest site nu poate avea un element numit design. Nu avem ce lua în calcul la această analiză. O lipsă crasă de creativitate și de efort aduce în fața utilizatorilor o bară verde absolut inestetică și 3 butoane de search, meniu și adăugare. Sunt singurele elemente lucrate ca design pe acest site. Iar ca navigabilitate, observăm un lucru chiar curios. Fiecare site, indiferent cât de prost lucrat ar fi, dacă are anunțuri din mai multe categorii atunci are măcar o modalitate de filtrare. Ei bine, cei ce au proiectat etim.ro au scăpat acest lucru din vedere. Utilizatorului îi va fi imposibil să filtreze anunțurile pe baza unei categorii.

9. Tot un exemplu de Așa Nu, însă mult diferit de locul 10 este site-ul ecombinatii.ro. Ei bine, acest site are un design simplist, neatractiv, însă măcar reunește elemente din structura standard a unui site de anunțuri. Eu, în calitate de utilizator, voi putea filtra anunțurile în funcție de categorii, voi putea vedea un top al anunțurilor și voi putea vedea anunțurile după județ. Orice site de anunțuri ar trebui să aibă măcar aceste filtre, minime, pentru a putea fi numit pe lista de siteuri de anunțuri funcționale.

8. Pe locul opt, cu o poziție ușor îmbunătățită, putem găsi site-ul anunturi-net.ro. Un design ceva mai colorat, care cel puțin evidențiază categoriile și butoanele CTA de adăugare a anunțului. De asemenea, site-ul are un filtraj destul de avansat față de primele 2 poziții. Permite utilizatorului să aleagă produse / anunțuri în funcție de categorie, dar îi oferă și posibilitatea de a filtra după preț.

Giganții categoriei ASA NU!

7. Ei bine, poziția 7 ocupă surprinzător unul dintre site-urile cele mai bine cotate, din punct de vedere al traficului. Deși este vizitat de peste 4000 de oameni zilnic, site-ul stocuri.com nu este întocmai exemplul perfect pentru un site de anunțuri. Un design simplist, un slider parcă aruncat mai mult decât așezat în pagină, câteva filtre de bază (categorii, top categorii) + mici intervenții pe partea de filtre (filtru special pentru oferte / cereri, lichidări de stoc sau ultimele firme active).

6. Ultima poziție Așa NU este mai șocantă decât apariția cu numărul 7. Site-ul Okazii ocupă poziția 6. Deși trebuie recunoscută că este un site de anunțuri complex, iar pe partea de funcționare nu avem ce să-i reproșăm, designul nu-l ajută deloc. Este un site ce oferă o mulțime de funcții in-house – pe platforma lor. Pe acest site poți realiza chiar propriul magazin online care să vândă prin intermediul brandului Okazii. De asemenea, site-ul este dotat cu filtre avansate. Poți alege în funcție de brand, preț, caracteristici ale fiecărui produs, iar funcționalitatea filtrelor este 100%. Însă pentru un site atât de bine pus la punct, design-ul este un dezastru. Deși se mândrește cu zeci de mii de utilizatori, părerea unui simplu vizitator (fără cont) poate fi influențată la prima vedere doar de design. Astfel, alte zeci de mii de utilizatori pot părăsi site-ul din această pricină.

Top 5: siteuri de anunțuri Așa DA!

Există însă pe piața acestor siteuri de anunțuri din România și exemple de așa da. Iar azi ne-am gândit să oferim 5 astfel de exemple, ocupante ale topului #beastlist.

5. Site-ul anuntul.ro demonstrează că se poate face o treabă frumoasă (design + navigare oke) și pe sistem clasic. Un design colorat ce scoate în evidență categoriile, o zonă creativă „Stiați că” ce ne sare în ochi instinctiv (un bun element de reținere a utilizatorului pe site prin informații noi), dar și un site, per ansamblu, ușor de navigat a adus Anuntul.ro pe locul 5. Este un site ce prezintă puține categorii de filtrare, însă totuși suplimentează prin aranjament, prin atenție la detalii și prin simplitate pozitivă. În plus, pe site puteți găsi și varianta tipărită.

4. Binecunoscutul Publi24 ocupă locul 4. Cu un design drăguț, cu o abordare diferită în sfârșit, acest site este un exemplu de Așa DA. Site-ul te întâmpină cu cel mai important lucru de găsit pe un astfel de site de anunțuri: harta, ca element de filtrare. Te ajută să decizi din prima în ce zonă cauți anunțul. În plus, printr-un design colorat, îți aduce în față și categoriile anunțurilor. Iar ca navigabilitate, site-ul este avantajat de home-page. Acesta nu necesită un scroll infinit pentru a găsi elementele, deoarece nu se întinde decât pe o pagină cu 2 secțiuni statice. Ce este ușor de observat din nou, ca un aspect pozitiv, este accentul pus pe CTA. Butonul „Adaugă anunț” este izolat frumos, atât prin poziționare cât și prin culoare.

TOP 3 siteuri de anunțuri din România – design și navigare

3. OLX ocupă o poziție de TOP. Locul 3 este oferit unui site curat, frumos aranjat și extrem de complex. Un sistem de filtrare personalizat, un design intuitiv și frumos, dar și un sistem avansat de search bazat pe cuvinte cheie face ca OLX-ul să fie ocupantul locului 3. Avem și aici o apetență spre portocaliu, dacă urmărim butonul CTA de adăugare a anunțului. Foarte bine poziționat și evidențiat.

2. Al doilea loc, din punctul nostru de vedere, îl ocupă site-ul Piata AZ, pentru un design ceva mai curajos. La prima intrare pe site cu siguranță te va face să-l ții minte. Acei butoni special gândiți atât de contrastant sunt un element de diferențiere puternic. Simplitatea home-page-ului este o altă caracteristică de luat în calcul. Cu toate acestea, modalitatea de a te îndruma spre categorii, dar și butoanele CTA sunt o bucurie pe acest site. Combină perfect cele 2 culori, fără ca un buton să scoată din joc pe celălalt (deși tratează elemente diferite). Este extrem de bine gândită secțiunea de sus a paginii pentru acest site. Tocmai de aceea merită locul 2 în TOP.

1. Iar primul loc este ocupat de un „tinerel” din categoria de siteuri de anunțuri. Este vorba despre lajumate.ro. Site-ul este caracterizat de un design prietenos, o temă extrem de bine construită (schemă grafică modernă, dar friendly). De asemenea, filtrarea nu are de suferit pe acest site. Puteți filtra avansat anunțurile, în funcție de preț, categorie sau zonă, bucurându-vă și de o schemă personalizată a designului (în ton cu realitatea). Tocmai pentru acest design și pentru modul în care aranjează în pagină toate elementele, site-ul LaJumate.ro ocupă locul 1 în lista de siteuri de anunțuri Așa DA!

 


Vrei să intri și tu pe această piață cu un site de anunțuri DIFERIT, UNIC și CALITATIV? Contactează-ne!


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project