Căutăm un full-stack developer. Aplică acum!
Căutăm un full-stack developer. Aplică acum!
Scris pe 10 ianuarie, 2017
4 min timp de citire

5 atribute principale ale unei interfețe web de calitate

Experiența vizitatorilor (user experience) pe site-ul afacerii tale este un indicator al performanței din ce în ce mai popular și de luat în calcul. Acest indicator face de multe ori diferența între un site web de calitate și o interfață depășită de timp și uitată cu mult în urma tendințelor.

Astăzi o să vă prezentăm 5 atribute principale ale unei inrerfețe web moderne, care să respecte în totalitate tendințele de user experience.

  1. Simplitatea

O idee genială a unui web designer celebru a fost “Great user interfaces tend to be nearly invisible.” Analizând tendințele din web design din ultima vreme ne dăm seama că avea dreptate. Din ce în ce mai multe interfețe ale site-urilor încep să arate cât mai simplu și mai eficace, însă asta neînsemând asemănarea sau elementele identice copiate de pe o temă pe alta.

Când lucrezi la o temă grafică pentru un site, ar trebui să-ți pui întrebările simple: Folosește acest element la îndeplinirea scopului meu? Aduce un plus sau complică procesul? Dacă răspunsul la prima întrebare este nu, atunci evită să folosești acel element, iar dacă răspunsul la a doua întrebare este al doilea, evită din nou. Într-adevăr, un element colorat sau interactiv atrage, dar nu merită să-l atașezi dacă va încărca viteza site-ului sau dacă nu se potrivește în context.

  1. Claritatea

Această tendință nu se mai referă doar la claritatea unui layout grafic (2 – 3 culori, o schemă simplă și elemente atractive de tip icon), ci face referire din ce în ce mai mult la claritatea mesajului în sine.

Când comunici ceva unui vizitator al site-ului tău, acesta trebuie să înțeleagă încă din primele secunde ce trebuie să facă, ce îi aduce în plus acel lucru și cât valorează informația pentru el.

Claritatea grafică se poate obține prin conturarea clară și curată a butoanelor de acțiune și a iconilor. Mesajul se poate clarifica și face mai lizibil cu ajutorul bullet-urilor. Poți folosi italic și bold pentru a atrage atenția asupra ideilor interesante. Poți găsi mai multe detalii aici și aici.

  1. Familiaritatea cu utilizatorul

Una din principalele preocupări ale unui UX Designer este crearea unei platforme intuitive. Un element interesant de analizat în această direcție, în ultimul timp, este meniul hamburger pentru site-uri. Acesta presupune excluderea numelor paginilor și reprezentarea acestora prin simple liniuțe așezate una peste alta.

Poți afla detalii despre ce este și cum se utilizează acest meniu aici.

 

  1. Eficiența site-ului

Tot ce construiești în materie de platforme web trebuie să fie construite după o simplă regulă: trebuie să atingi maxim de performanță cu minimum de investiție. Acest lucru nu trebuie să fie făcut totuși lăsând deoparte profesionalismul.

Eficiența poate însemna și viteză, optimizare SEO, optimizare imagini și elemente grafice și indexare a site-ului. Trebuie luate în considerație activitățile ce necesită prioritate și cele ce nu sunt necesare pentru a îmbunătăți aspectul și rank-ul în ceea ce privește calitatea user experience a unei platforme.

  1. Resposivitatea și adaptabilitatea

Acest element nu mai este un moft sau o simplă scurtătură spre un site de succes. În ziua de azi, adaptabilitatea și caracterul responsive al unui site pentru mobil și tabletă este o necesitate.

Acestea au un impact major nu doar la nivel de user experience, ci și la nivel de SEO și în ceea ce privește eficiența și performanța unui site și a întregului brand pe piață. Userii ajung de cele mai multe ori online prin intermediul smartphone-ului lor (ai aici detalii), iar dacă site-ul nu este adaptabil pe mobil și pe alte device-uri, atunci majoritatea publicului afacerii tale va fi pierdut.

 

Pentru un website cât mai calitativ în ceea ce privește factorul user experience, poți consulta articolul de aici, iar pentru a ști ce să eviți, citește acest articol.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începe Proiectul TăuStart your Project