3 modalități de creștere a impactului organic pe Facebook
Impactul organic pe Facebook pare să fie o continuă provocare în ultimii ani. Când discutăm despre impact organic ne referim la acele persoane care văd ceea ce tu postezi pe wall-ul de facebook sau pe pagina de business, de la caz la caz. Ei bine, algoritmii Facebook limitează din ce în ce mai mult acest impact.
Acest lucru este logic, dacă ne gândim la cât conținut se produce zilnic pe platformă. Este normal ca dacă avem 5000 de prieteni să nu putem vedea ce postează toți. Ci doar cei cu (,) care interacționăm, cei care ne sunt apropiați, cei ce reacționează la postările noastre etc.
Totuși, când avem o afacere online și o promovăm pe Facebook, impactul organic este extrem de important. Fiecare dintre noi dorește ca audiența sa să fie cât mai vastă. Vrem să ne expunem produsele la cât mai multe persoane.
Ei bine, în condițiile în care Facebook ne limitează reach-ul, cum putem face acest lucru?
3 trucuri pentru a crește impactul organic pe Facebook
Pentru mai mult impact organic există totuși mici lucruri pe care le poți face. Spre exemplu:
-
postarea mai multor materiale video
Am analizat în cadrul mai multor pagini ale clienților noștri cum se comportă acest tip de postare. Este adevărat, pozele și textul atrag și ele impact organic, însă videoclipurile au mult mai multă vizibilitate.
Potrivit unui studiu realizat de Harvard Business Review, utilizatorii care sunt expuși la content video sunt de 2 ori mai atrași și mai atașați de compania care îl distribuie, față de companiile care distribuie conținut de bază: text + imagine.
Videoclipurile distribuite pot fi de multe feluri: video de prezentare, unboxing produse (video generat de utilizatori – acesta contribui foarte mult și la credibilitatea companiei). De asemenea, poți posta scurte reclame de produs, video-uri din intern, stagii de training, ședințe, interviuri, testimoniale etc.
P.S. Studiul despre emoțiile consumatorilor new-age – cel realizat de HBR îl găsiți aici.
-
al doilea truc poate fi folosirea de dialoguri – întrebări.
Facebook permite mai nou să realizezi liste de întrebări pe pagină. Folosește-te de această funcție pentru a atrage engagement din partea userilor. Aceste întrebări sunt văzute de Facebook ca pe o dorință de a dezbate subiecte, iar prin urmare sunt afișate mai sus în posturi.
În plus, atunci când te folosești de întrebări, încurajează discuțiile NATURALE. Mai multe lucruri despre discuțiile naturale între useri și business-ul tău (dar și despre video) găsești aici.
-
folosește-te de puterea grupurilor
Dacă Facebook nu te ajută să obții impact organic, fă-ți singur loc în marea de postări de pe wall-ul fanilor tăi. Folosește-te de postări în grupuri. Spre exemplu, lansezi un nou produs? Postează un video despre acesta pe pagina ta de business, încurajează oamenii să îți spună ce le place la acest nou produs, iar apoi dă share postării prin grupuri de interes.
În stilul asta completezi toate cele 3 checklist-uri pentru succesul organic al unei postări.
Mai mult decât atât, îți poți încuraja angajații să dea share și ei postărilor paginii pe pagina personală. Astfel vei multiplica audiența generală a paginii cu câte 5% din fiecare listă de prieteni ai angajaților tăi.
Mixul perfect între impact organic și plătit – soluția ideală de promovare
Cum îți poți găsi mixul perfect între impact organic și impact plătit prin reclame?
Facebook oferă la fiecare reclamă Facebook Ads niște cifre informative (predicții de rezultate). Fă o campanie de test pe obiectiv de impact (reach campaign) și folosește ca buget același buget pe care l-ai cheltuit în eforturile tale de a te promova organic (fie ca timp, fie ca bani plătiți salariaților care au muncit pentru a distribui postările tale). Apoi compară ce rezultate ți-a adus efortul de a crește organic pagina cu predicțiile oferite de Facebook.
Vei găsi astfel răspunsul la întrebarea: Cât mă costă (timp sau bani) să cresc organic până la 10% impact în plus, după fiecare lună vs. cât m-ar costa să aduc acel 10% + impact printr-o campanie plătită? Merită timpul și eforturile mele să rămân la creșterea impactului organic sau aș putea investi pentru a obține rezultate mai bune?
Vei găsi mixul între organic și plătit testând diferite variante. Într-o lună poți încerca să crești doar organic. Iar în altă lună poți încerca să vezi cu câți bani ai fi obținut aceleași rezultate și în cât timp, cu o campanie plătită. După care, poți încerca în același timp creșterea organică și plătită. Iar de aici vei identifica proporția perfectă de organic / plătit – care aduce cele mai bune rezultate companiei tale.
Bonus! Cum poți determina acest mix pe vizitele site-ului tău?
Pe Google, pentru site-ul tău, poți proceda în următorul fel.
După ce ai făcut eforturi organice timp de 6 luni – 12 luni, compari rezultatele și vezi cu cât a crescut rata de impact a site-ului, cu cât au crescut vizitele (din Analytics) mai exact. Apoi iei cuvintele cheie pe care te-ai axat în promovarea organică (produsele pe care le-ai distribuit, cuvintele cheie folosite în campanii de SEO), faci un plan Adwords de cuvinte cheie cu acele cuvinte și vezi ce impact ți-ar putea garanta o reclamă Google Ads pe acele cuvinte – dar și cât ar trebui să investești în Google Ads pentru a te poziționa pe acele cuvinte.
Cât % reprezintă impactul organic în raport cu cel pe care l-ai putea obține din reclamă? Cât te-a costat să obții acel impact organic, în raport cu cât te costă reclama pe care ar trebui să o faci pentru cel plătit? Diferențele dintre cele două îți vor oferi răspunsul la întrebarea: Mă descurc destul de bine organic sau ar trebui să investesc?
Apoi te poți întreba, cât va trebui să investesc să ajung unde mi-aș dori ca nivel de impact? Și astfel vei putea realiza mixul perfect între organic și plătit, comparând bugetele pe care le bagi în ambele activități (care îți generează tipurile diferite de impact) și rezultatele pe care le obții din ambele tipuri de impact.
Lasă un răspuns